Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2006

Κρίσεις πανικού: Όταν ο φόβος κυριαρχεί το σώμα

Η διαταραχή πανικού είναι μία αρκετά συχνή (1.5-4% του πληθυσμού έχει πιθανότητα νόσησης) αλλά και ιδιαιτέρως βασανιστική κατάσταση που μπορεί να στερήσει από τον ασθενή την ελευθερία του καθιστώντας τον κυριολεκτικά δέσμιο των φόβων του. Αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικότερες και πιο εμφανείς ίσως περιπτώσεις της επιβολής του εγκεφάλου στο υπόλοιπο σώμα αφού εκδηλώνεται σε όλο τον οργανισμό, από την καρδιά μέχρι το στομάχι και τα άκρα. Τα συμπτώματά της αλλά και κάποια άλλα στοιχεία που την αφορούν θα μας απασχολήσουν στο σημερινό Ecce Homo.

Τί ακριβώς είναι λοιπόν οι κρίσεις πανικού και τί η διαταραχή πανικού; Κρίση πανικού είναι η ξαφνική εμφάνιση μίας περιόδου έντονου φόβου ή άγχους σε ένα άτομο, κατά την οποία εμφανίζονται μέσα σε δέκα λεπτά, τέσσερα ή και περισσότερα συμπτώματα που περιλαμβάνουν: ταχυκαρδία («σφυροκόπημα της καρδίας»), εφίδρωση, τρόμο, αίσθημα ασφυξίας, πόνο στον θώρακα, ναυτία ή τάση για έμετο, ζάλη ή τάση για λιποθυμία, φόβο απώλειας του ελέγχου ή «τρέλας», φόβο θανάτου, μουδιάσματα ή ακόμη μία αίσθηση «μη πραγματικού». Υπάρχουν τρείς τύποι κρίσεων πανικού: οι απροσδόκητες, δηλαδή αυτές που εμφανίζονται στα ξαφνικά χωρίς καμιά προειδοποίηση και χωρίς προφανή αιτία, αυτές που εμφανίζονται πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. όταν το άτομο εισέρχεται σε τούνελ) και αυτές που μπορεί να εμφανιστούν σε καταστάσεις όπως οι προηγούμενες αλλά όχι πάντοτε.

Διαταραχή πανικού είναι η κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται επανειλημμένες κρίσεις πανικού οι οποίες ακολουθούνται από έντονη ανησυχία ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες κρίσεις, από ανησυχία σχετιζόμενη με τις κρίσεις (π.χ. ότι θα πάθει καρδιακή προσβολή ή ότι θα «τρελαθεί») ή ακόμη και από σημαντική αλλαγή της συμπεριφοράς που σχετίζεται με τις κρίσεις πανικού. Είναι σημαντικό εδώ να τονιστεί ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς με εμπειρία κρίσης πανικού που θα αναπτύξουν τελικά διαταραχή πανικού. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που «γεύθηκαν» την εμπειρία της κρίσης πανικού και δεν ξαναέπαθαν ποτέ στη ζωή τους.

Να αναφέρουμε εδώ ότι η διαταραχή πανικού μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από «αγοραφοβία». Αγοραφοβία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής φοβάται να βρεθεί μόνος του ή και με συνοδεία σε ανοικτούς χώρους, ανάμεσα σε πλήθος ή γενικά έξω από το σπίτι του. Ο φόβος πηγάζει από τη σκέψη ότι τυχούσα κρίση πανικού σε τέτοιους χώρους – μακρυά από την ασφαλή περιοχή του σπιτιού- θα τους βρεί απροετοίμαστους και αβοήθητους. Είναι μιά άκρως βασανιστική διαταραχή που παρεμποδίζει πλήρως την κοινωνική και προσωπική λειτουργία του ατόμου. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της δουλειάς, σε πλήρη κοινωνικό αποκλεισμό και σε μηδενισμό της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.

Οι γυναίκες προσβάλονται συχνότερα από τους άνδρες, όπως και στις περισσότερες άλλωστε ψυχικές παθήσεις, ενώ η ηλικία εμφάνισης είναι συνήθως τα 20 – 30 έτη. Έχει βρεθεί ότι το οικογενειακό ιστορικό νόσησης επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση διαταραχής πανικού και αγοραφοβίας αφού μέχρι και το 20% των συγγενών πρώτου βαθμού των ασθενών πάσχει επίσης από αγοραφοβία.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι σημαντικό είναι να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ψυχικές ασθένειες, όπως για παράδειγμα η διαταραχή πανικού, είναι πλέον κάτι το απόλυτα απτό και αντιμετωπίσιμο από την επιστήμη της ιατρικής. Η έρευνα έχει προχωρήσει τόσο ώστε για πολλές από τις καταστάσεις αυτές να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό το βιολογικό τους υπόβαθρο και κατ’ επέκταση να τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά θεραπευτικά. Η διαταραχή πανικού είναι μία από τις καταστάσεις που με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά είναι ότι για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, πρέπει να ξορκίσουμε επιτέλους όλα τα κοινωνικά μας ταμπού, να δούμε τις ψυχικές νόσους στις πραγματικές τους διαστάσεις, να τις απομυθοποιήσουμε και να πάμε για αυτές στον γιατρό...

Διαβάστε για την αιτιολογία και την θεραπεία των κρίσεων πανικού, εδώ.

Δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να ελέγχω και να απαντώ σχόλια αναρτήσεων στο συγκεκριμένο ιστολόγιο. Για οποιοδήποτε λόγο μην διστάσετε να επικοινωνείτε μαζί μου στο info@pantziaras.com ή μέσω της ιστοσελίδας μου www.pantziaras.com.

89 σχόλια:

sophie_jamaica είπε...

Εδώ και δυο χρόνια είμαι μαζί με έναν άνθρωπο που αγαπώ πάρα πολύ , αλλά που έρχονται στιγμές που δεν καταλαβαίνω... Έχει όλα τα παραπάνω συμπτώματα και πάρα πολύ έντονα, όλο αυτό συμβαίνει συνήθως όταν πλησιάζει η εξεταστική του ή γενικά σε στιγμές μεγάλης πίεσης για εκείνον … Όσα χρόνια είμαστε μαζί το έχει πάθει περίπου 3 φορές , αλλά και παλιότερα μου είχε πει ότι του έχει συμβεί … Είναι άνθρωπος που ο περίγυρος του τον θαυμάζει για το μυαλό του και τις γνώσεις του, , δεν κρύβω ότι ίσως να είναι και ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έχω γνωρίσει ποτέ …
Όποτε του συμβαίνει αυτό , τα τινάζει όλα στον αέρα , νιώθει τρομερή πίεση από παντού , φυσικά με διώχνει από κοντά του , λέγοντας ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει , αλλά αυτό δεν συμβαίνει μόνο με εμένα, αλλά και με άλλους ανθρώπους από το περιβάλλον του …
Αυτό έπαθε και πριν δυο μέρες , πλέον είμαι τρομερά ψύχραιμη με όλη αυτή την κατάσταση , γιατί ξέρω και αυτή την πλευρά του εαυτού του … Θα ήθελα να τον βοηθήσω , να τον καταλάβω , δεν μου έχει συμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο , αν δεν είναι εφικτό να τον βοηθήσω εγώ, τουλάχιστον θα ήθελα να ξέρω πως θα μπορούσα να του συμπεριφέρομαι εκείνες τις δύσκολες ώρες … Θέλω να μάθω, αν όντως θεραπεύεται όλο αυτό και αν χρήζει ή όχι ειδικής μεταχείρισης όταν παθαίνει κρίσεις πανικού … Περιμένω με αγωνία την απάντηση , εδώ ή στο μπλοκ μου ! Ευχαριστώ έτσι κι αλλιώς που διάβασες αυτές τις γραμμές …

Σοφία…

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

Γειά σου Σοφία,

Αρχικά θα πρέπει ο φίλος σου να καταλάβει ότι η κατάσταση που περνά δεν είναι κάποιο "αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού του" αλλά μια παθολογική κατάσταση που τον ταλαιπωρεί και χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης. Πριν να γίνει φυσικά η θεραπεία, η οποία είναι αποτελεσματικότατη και σχετικά γρήγορη, πρέπει να γίνει σωστή και σίγουρη διάγνωση μέσω εξέτασης από κάποιο γιατρό. Οπότε αυτό που προέχει, αν δεν έχει γίνει ήδη, είναι να επισκευτεί τον γιατρό και να ακολουθήσει τις συμβουλές του.
Έχε πάντως υπόψη σου ότι η διαταραχή πανικού συναντάται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου, οπότε καταλαβαίνεις ότι καθόλου δεν εξαιρούνται άνθρωποι με υψηλό νοητικό και πνευματικό επίπεδο. Το αντίθετο ίσως μάλιστα...

Yorgos είπε...

Γειά σας κ.Παντζιαρά,

Το θέμα είναι πραγματικά ενδιαφέρον.Προσωπικά,είμαι πολύ αγχώδης τύπος, ωστόσο αυτό που θα σας πω δεν ξέρω αν είναι απλά άγχος ή κρίση πανικού.Όταν πρόκειταi να εξεταστώ προφορικά στο πανεπιστήμιο και μάλιστα μπροστά σε κοινό άγχωμαι υπερβολικά. Το άγχος αυτό χαρακτηρίζεται από ταχυκαρδίες αλλά αυτό που με βασανίζει περισσότερο είναι ότι σταματάει η παραγωγή σάλιου με αποτέλεσμα από ένα σημείο κι έπειτα να μιλάω μετά μεγάλης δυσκολίας ή και σχεδόν καθόλου.Τι μπορεί να γίνει γι`αυτό?Επίσης, δύσκολα εμπιστεύομαι κάποιον ψυχολόγο/ψυχίατρο εφόσον συνήθως καταφεύγουν στη φαρμακοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία είναι αρκετά χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία,δίχως αποτέλεσμα συχνά.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

john_greek24 είπε...

καλισπερα σε ολους τους χρηστες ειμαι ο Γιαννης 24 ετων και πασχω κι εγω απο κρισεις πανικου.αρχισαν εδω και εναμιση χρονο περιπου εφνιδιως στον υπνο μου,κατι που με αναγκασε να βρεθω στα επειγοντα εκεινο το βραδυ αλλα και αλλες φορες,η αληθεια ειναι οτι το τελευταιο εξαμηνο τα περιστατικα εχουν αρχισει να μειωνονται σε μεγαλο βαθμο,παρατηρημενα μου συμβαινουν οταν το σκεφτομαι εντονα η οταν πιεζομαι ψυχολογικα.Πιστευω πως ολοι οι ανθρωποι που εχουν κρισεις πανικου ειναι πολλοι δυνατοι μεσα τους και το θεμα ειναι να μπορουν να το καταλαβουν και να το χειριστουν αναλογως.απο τη στιγμη που καταλαβα οτι επρεπε να χαλαρωσω γιατι αλλιως δεν ηταν ζωη αυτη εχω ηρεμησει και απλως εχω συμβιβαστει με το γεγονος οτι καποιες φορες θα μου συμβαινει κατι τετοιο και απλως θα το αφηνω να περναει(βεβαια καθε φορα που συμβαινει,περνανε μερες μεχρι να συνελθω πληρως και αυτο φαινεται στον κοινωνικο μου περιγυρο εντονα αλλα δεν ειναι κακο να ξερουν και οι κοντινοι μας ανθρωποι τι συμβαινει,μας βοηθανε πολλες φορες και ας μην το εχουν βιωσειμε τον τροπο τους βεβαια)και συνεχιζω τη ζωη μου κανονικα,μη σας πω κιολας ποσο ευτιχισμενος νιωθω τον καιρο που ειμαι καλα,ζω την καθε στιγμη τελειως διαφορετικα απο οτι πριν,εμαθα δηλαδη πραγματα,μεσα απο αυτη την τραγικη δε σας κρυβω για την ψυχοσυνθεση μου,εμπειρια.κλεινοντας θα ηθελα να τονισω για αλλη μια φορα τη δυναμη του ανθρωπου στην ψυχη,ψαξτε τη,ζητηστε τη και ειμαι βεβαιος πως ολοι σας θα βγειτε νικητες γιατι ολοι σας αξιζετε να ζειτε μια ζωη χωρις φοβο και αγωνια.

skoylikaki είπε...

παιδια εγω εχω διαταραχη πανικου απ τα δωδεκα μου και αρχισα θεραπεια στα δεκαεφτα γιατι δεν ξεραμε τι ηταν αλλα και παλι που εχω παει 28 χρονων δεν εχω θεραπευτει πληρως απλα εχει καλυτερεψει η ζωη μου .περασα και απο καταθλιψη και ανορεξια.παραλιγο να πεθανω γιαυτο οσοι εχετε προβλημα καντε κατι γιαυτο οσο πιο γρηγορα γινετε .και να μι θεραπευτειτε πληρως τουλαχιστον να αλλαξει προς το καλιτερο η ζωη σας.

nikosgreek20 είπε...

Για σας σε όλους είμαι ο Νίκος 20 ετών και εδώ κε μισό χρόνο πάσχω καθημερινώς απο κρίσεις πανικού κε δε μπορώ να σας εκφράσω πόσο μου έχει καταστρέψει την ζωή μου,κάθε μέρα διαρκώς η σκέψη μου βρίσκει καινούργιους τρόπους να κρατάει αυτήν την κρίση σε συνεχη επαγρύπνιση, σε κάθε φόβο που έχω το μυαλό μου σκέφτετε τρελά πράγματα σχετικά με το πως θα καταλήξει ο συγκεκριμένος φόβος, είμαι σε μια πλήρη αδιέξοδο του εαυτού μου,αν και ξέρω οτι υπάρχει μία λυση για να καταστραφεί αυτό το μαρτύριο το θέμα είναι δεν ξέρω ποια είναι θα ήθελα να ακοθσω την γνώμη σας.

Kypros είπε...

Ονομάζομαι Κύπρος. Η γυναίκα μου έχει κρίσης πανικού από τα 18 της. Έχει όλα τα συμπτώματα που αναφέρεται πριν. Της πήρε12 χρόνια για να καταλάβει ότι έχει πρόβλημα. Τώρα που το κατάλαβε και το έμαθα και εγώ, ξεκίνησε θεραπεία αλλά είναι ήδη πολύ κουρασμένη και εξαντλημένη. Κ. Παντζιαρά ή απορία μου είναι κατά πόσο υπάρχουν κλινικές ειδικές για τέτοια θέματα. Κατά πόσο είναι σοφό κάποιος με κρίσης πανικού να πηγαίνει σε κλινικές. Τι πρέπει να κάνω για να την βοηθήσω? Της δίνω όλη την ψυχολογική στήριξη που μπορώ. Η οικογένεια της πρέπει να το μάθει?
Επίσης θέλω να σας αναφέρω ότι η γυναίκα μου φοβάται τα χάπια της εξαρτήσεις που μπορεί να έχουν πάνω της. ΒΟΗΘΕΙΑ !!

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

Καλησπέρα. Η πρώτη γραμμή θεραπείας της διαταραχής πανικού είναι φαρμακευτική,με μία ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται SSRI (εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης). Αυτά είναι φάρμακα που πρέπει να ληφθούν καθημερινά για τουλάχιστο 6 μήνες και απαιτούν τουλάχιστο 3-4 εβδομάδες για να δείξουν αποτέλεσμα. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις βοηθούν αποτελεσματικά και μακροχρόνια. ΔΕΝ προκαλούν εξάρτηση, ούτε δίνουν συνήθως σοβαρές παρενέργειες. Ταυτόχρονα πολύ συχνά οι ψυχίατροι δίνουν, κυρίως κατά το πρώτο διάστημα της θεραπείας και "ηρεμιστικά" φάρμακα τα οποία δρουν κατευθείαν και το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα είναι παροδικό και σχετικά σύντομο. Αυτά πρέπει να λαμβάνονται για περιορισμένο διάστημα και σποραδικά καθώς μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση.

Για τις ερωτήσεις του Κύπρο, αν με το "κλινικές" εννοείς κλειστά τμήματα νοσηλείας και όχι εξωτερικά ιατρεία, φυσικά και υπάρχουν στην Κύπρο. Απλώς οι ενδείξεις για νοσηλεία σε τέτοιο τμήμα, αν υπάρχει μόνο μια διαταρχή πανικού είναι πολύ περιορισμένες. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να θεραπευτεί απ' το σπίτι αν δεν είναι περιπλεγμένη για παράδειγμα με αυτοκτονικές ιδέες.

Η οικογένεια φυσικά και μπορεί να το μάθει, ίσως έτσι να μπορέσουν να εξηγήσουν κάποιες καταστάσεις ή συμπεριφορές. Εσύ συνέχισε να δείχνεις κατανόηση και να σκέφτεσαι ότι η γυναίκα σου περνά μία πολύ δύσκολη κατάσταση, για την οποία όμως υπάρχει θεραπεία.

Αντώνης είπε...

Καλησπέρα, ονομάζομαι Αντώνης και είμαι 29 χρονών.

Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι κρίσεις πανικού αυτά που παθαίνω.

Στην ζωή μου το έχω πάθει 3 φορές, αλλά μετά απο την τρίτη φορά αποφάσισα οτι έπρεπε να το κοιτάξω και να το ελέγξω. Τα συμπτώματα είναι τα εξής:
1) Την πρώτη φορά που το έπαθα ήταν Απρίλιος του 2006. Μόλις άνοιξα τα μάτια μου το πρωί, ένοιωσα ένα μούδιασμα που ερχόταν απο τα πόδια και κατέληγε στο κεφάλι και ξαφνικά ένοιωθα οτι έσβηνα, ένοιωσα τρομέρο πόνο στο στομάχι, τρομερή εφίδρωση και ζαλιζόμουν, πήγα τουαλέτα και είχα έντονη διάρροια. Μετά απο αυτό συνήλθα και απόκτησα πάλι το χρώμα μου. Νόμισα οτι ήταν γαστρεντερίτιδα.
2) Την δεύτερη φορά που το έπαθα ήταν απόγευμα κυριακής Οκτώβριος του 2007. Είχα φάει και είχα πέσει να κοιμηθώ, μόλις ξύπνησα ένοιωσα το ίδιο. Εφίδρωση, μούδιασμα, τρομερό μετεωρισμό, αλλά όχι πόνο στο στομάχι και ένοιωθα οτι σβήνω, κατέβηκα κάτω στους γονείς μου, μου έβαλαν πιεσόμετρο, και είχε πέσει η πίεση μου, με το που μου δίνουν λίγο γάλα, κάνω ένα τρομερό εμετό πολύ δυνατό με πίεση, και μετά απο εκεί απόκτησα πάλι το χρώμα μου. Εκείνη την μέρα πήγα στο Νοσοκομείο χωρίς να μου βρουν κάτι.
3) Την τρίτη φορά ήταν πριν δύο εβδομάδες. Έτρωγα με τους φίλους μου, και ένοιωσα να έρχεται πάλι, τα ίδια συμπτώματα, αυτή την φορά λυποθύμισα, μόλις επανήλθα κάνω εμετό δυνατό πάλι και απέκτησα πάλι τις αισθήσεις μου.
Τώρα φοβάμαι να πάω για φαγητό έξω μήπως το ξαναπάθω και φοβάμαι να κοιμηθώ τα μεσημέρια.

Εχω κάνει υπερηχογράφημα κοιλίας ανώ κάτω, καρδιογράφημα, τώρα έχω βάλει Holder ρυθμού, και θα το βγάλω το απόγευμα. την τρίτη κάνω ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Έχω κάνει γαστροσκόπηση και δεν έχει βγει τίποτα. Επίσης μετά απο αυτή την κρίση, νοιώθω πολύ κουρασμένος, υπνηλία αλλά πολύ ήρεμος... Μπορεί να είναι κρίση Πανικού?

Στα 22 είχα καρκίνο στο δεξι όρχη, έκανα χημειοθεραπείες και το έχω ξεπεράσει,μπορεί να οφείλεται σε αυτό?

Δεν μπορώ να καταλάβω θα ήθελα βοήθεια σε αυτό το θέμα. Στις κρίσεις πανικού είναι δυνατόν να κάνεις εμετούς και να λιποθυμάς? Μπορεί να είναι τα συμπτώματα αυτα κρίσεις Πανικού?

Σας ευχαριστώ.

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

Γειά σου Αντώνη. Δεν θα ήταν σωστό, να προσπαθήσω να δώσω συγκεκριμένη απάντηση στο πρόβλημά σου, αφού απαιτεί κλινική και εργαστηριακή εξέταση η οποία φυσικά δεν μπορεί να γίνει μέσω internet. Γενικά όμως οι κρίσεις πανικού ΔΕΝ προκαλούν λιποθυμία αν και πολύ συχνά προκαλούν ΦΟΒΟ για λιποθυμία και συναίσθημα ότι αυτό πρόκειται να συμβεί. Η λιποθυμία προέρχεται όταν η πίεση του αίματος πέσει, με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνεται ικανοποιητικά ο εγκέφαλος. Είναι μια άμυνα του οργανισμού που προκαλεί το να πέσει ο εγκέφαλος μας όσο το δυνατό πιο χαμηλά για να αποκτήσει και πάλι φυσιολογική ροή αίματος λόγω βαρύτητας. Σε μία κρίση πανικού αντιθέτως συνήθως η πίεση είναι ελαφρώς αυξημένη.

Μόνο μία περίπτωση φοβίας προκαλεί συχνά λιποθυμία και αυτή είναι η αιματοφοβία, δηλ. ο φόβος που προκαλείται από τη θέαση αίματος.

Εμετός και ναυτία είναι από την άλλη συχνό σύμπτωμα μίας κρίσης πανικού.

Έυχομαι όλα να πάνε καλά.

NIKH είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ
ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΝΙΚΗ ΕΙΜΑΙ 27 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ 4,5 ΜΗΝΩΝ. ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΕΠΑΘΑ ΤΡΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΩ ΕΞΩ ΠΕΡΝΩ ΗΡΕΜΗΣΤΙΚΑ. ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΧΩ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ. ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΘΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΩ. ΑΣ ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΕΥΟΥΝ ΚΙ ΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ, Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ.

thodoris είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΕΙΜΑΙ 21 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ.ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ 3 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΕ 2 ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ Κ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΕΩΣ Κ.Λ.Π. ΟΛΟΙ ΜΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΔΙΟΤΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΑΝΕΒΑΖΑ ΠΙΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 18.ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΑΘΑΙΝΩ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ.ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΦΕΥΓΩ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΙ ΑΦΗΝΩ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΩ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΜΑΙ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΟΥ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΣΥΜΒΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΑΘΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΡΕΖΙΛΙ Η ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ...ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ;ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ;

darkfairy είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΕΥΩ.ΕΙΝΑΙ ΦΡΙΚΤΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ..ΞΕΡΩ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ'ΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ,ΘΕΛΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

NIKH είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΗΝΕΣ ΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΑΥΤΟ.ΔΗΛΑΔΗ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ.ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟ,ΨΥΧΙΑΤΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ.ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ.ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΑΘΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

ANNA είπε...

Επαθα κρίση πανικού πριν 2 νύχτες,ένοιωσα ότι πεθαίνω και πρόλαβα να σκεφτώ την κόρη μου,γιατί σ αυτή ήθελα να έχω την τελευταία μου σκέψη..είχα απο μέρες έννοιες και προβλήματα με τη δουλειά μου και δεν χαλάρωνα καθόλου..
Μετά τη κρίση πανικού επαναξιολόγησα τα πράγματα και προσπαθώ να μην κουράζομαι πολύ και να διαχειρίζομαι το άγχος μου καλύτερα και..ίσως και να..με αγαπώ περισσότερο!

VAMPIRE είπε...

MOLIS AYTH TH STIGMH AISTHANOMAI LIGO KALYTERA APO MIA KRISH PANIKOY H OPOIA KRATHSE 4 WRES.
EINAI KATI POY OTAN ME PIANEI NIWTHW APELPISIA. TO ERWTHMA EINAI TO EKSHS THA PREPEI NA SW PRWTA PATHOLOGO H AP EYTHEIAS PYSCHIATRO???

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

Φίλε ή φίλη Vampire, δεν γνωρίζω τί συμπτώματα ακριβώς βιώνεις κατά τι διάρκεια αυτών των επεισοδίων, αλλά γενικά πάντα πρέπει να αποκλειστούν όλα τα σωματικά αίτια που μπορούν να προκαλούν μία τέτοια κλινική εικόνα, ακόμη και αν όλα δέιχνουν ότι πρόκειται για τυπικές κρίσεις πανικού. Για παράδειγμα μία πλήρης φυσική εξέταση, γενικές εξετάσεις αίματος, εξετάσεις του θυρεοειδούς και ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι αυτά που συνήθως γίνονται.

Iakovos είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ...ΕΙΜΑΙ 19 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΧΩ ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ..ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΟΘ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ..ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑΥΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΘ ΦΟΒΑΜΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΥΡΙΕΥΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ...ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ 7 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥΣ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΤΙΠΟΤΑ...ΘΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΠΑΕΙΑ...ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΑΣΤΟΘΡΩΜΕΝΟΙ..ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑ..ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΠΩΣ ΜΟΘ ΕΙΠΕ ΚΙ ΕΝΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑ ΜΕ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΡΕΝΟ ΠΑΡΑ ΝΑ ΠΑΘΩ ΚΑΤΙ..ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΘ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟΘΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΤΑΧΙΠΑΛΜΙΑ ΚΟΜΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΛΙΠΟΘΥΜΙΑΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙ ΕΥΚΑΛΙΠΤΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΜΙΡΙΖΕΤΕ..ΗΡΕΜΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΘΦΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ,,ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΤΟΜΟ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟ ΒΑΖΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΤΡΙΒΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ...ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΟΛΥ...

Petros είπε...

Καλησπέρα σας,ειμαι 26 ετών και παθαίνω κι εγώ κρίσεις πανικού!Εμφανίστηκαν πριν 14 μήνες όταν παραλίγο να χάσω τη Μητέρα μου!Στην αρχή δεν ήξερα τι αντιμετώπιζα,δεν είχα ξανακούσει για τις κρίσεις αυτές!Νόμιζα πως είχα κάποιο οργανικό πρόβλημα!Πήγα σε καρδιολόγους,στα επείγοντα νοσοκομείου κ πάλι ξανά σε καρδιολόγο όταν ξαναπάθαινα κρίση!Έκοψα το κάπνισμα νομίζοντας οτι έχω καριά!Είχα πέσει και σε καταθληψη μπορώ να πω!Τελοσπάντων να μη τα πολυλογώ πήγα σε ομοιοπαθητικό στην αρχή όπου δεν είδα αποτέλεσμα σύντομα κι έτσι απευθύνθηκα σε ψυχίατρο όπου συνεχίζω τη θεραπεία με τα Ζολοφτ τον τρίτο μήνα τώρα και ειμαι πολύ καλύτερα!Το μόνο που με ανησυχεί ειναι αν όλα αυτά τα έντονα ψυχοσωματικά επιφέρουν καμιά οργανική παθηση!Το λέω αυτό διότι έχω σχεδόν καθημερινώς αρυθμίες στη καρδιά!Περιμένω μία απάντηση σας παρακαλώ!Καλή χρονιά να έχουμε και να φήσουμε τους φόβους πίσω στο '08!

Iakovos είπε...

ΦΙΛΕ ΠΕΤΡΟ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΥ...ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΑΥΤΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΟΥ,,ΕΙΧΑ 149 ΠΑΛΜΟΥΣ ΚΑΙ 16 ΠΙΕΣΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΥΡΟΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ(Π.Χ ΒΟΥΛΩΜΕΝΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ,,)ΚΙ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΜΙΛΑΩ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΩ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ..ΕΠΑΙΡΝΑ ΚΑΙ ΖΟLOFT ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΤΠΤ..ΙΣΑ ΙΣΑ ΕΝΙΩΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ...ΑΔΥΝΑΜΟΣ..ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΙΡΝΩ ΘΑΡΡΟΣ..ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΨΣΩ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΟΤΙ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ VIDEO STO YOYTUBE ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ MIKOS FEHER..ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΙΑΣΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΑΥΤΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ...ΤΕΣΠΑ..ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΣ ΤΟ ΔΟΥΝ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΩ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΩ ΟΤΙ 8Α ΜΕ ΠΙΑΣΕΙ ΚΡΙΗ ΠΑΝΙΟΥ..!!!

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους! Οι κρίσεις πανικού συνοδεύονται από πολύ ενοχλητικά και δυσάρεστα συναισθήματα καθώς και συχνά από την αίσθηση ότι "θα τρελαθώ" ή "θα πεθάνω" αλλά στην πραγματικότητα είναι εντελώς ακίνδυνες. Κανένας δεν έχει ποτέ πεθάνει από κρίση πανικού, ούτε και είναι ιατρικά αυτό δυνατό. Οπότε Πέτρο αυτό δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί καθόλου.

Τα φάρμακα που δρουν μακροχρόνια κατά της διαταραχής, όπως το Zoloft μπορεί να προκαλέσουν μία βραχυπρόθεσμη επιδείνωση των συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσει ως μία εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια επέρχεται βελτίωση.

crista είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΕΠΙΑΣΕ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ,ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ..ΕΝΩ ΕΤΡΩΓΑ ΜΕ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΕΠΙΑΣΕ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΛΑΦΡΥ ΠΛΑΚΩΜΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ.ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ Η ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΡΑΓΙΚΗ 100ΠΑΛΜΟΙ ΤΟ ΠΟΛΥ.ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.ΕΠΕΙΔΗ ΗΜΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΙΧΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.ΜΕΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΤΡΕΜΟΥΛΟ,ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΡΑΓΜΑ,ΜΕΤΕ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΜΟΥ ΕΡΧΟΝΤΕ ΑΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΕΥΤΩ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΗΡΕΜΩ.ΟΤΑΝ ΓΥΡΙΣΑ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΕΠΙΑΣΕ ΞΑΝΑ 3 ΦΟΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 2ΜΕΡΕΣ.ΠΗΓΑ ΣΕ 3 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΤΙΠΟΤΑ,ΟΜΩΣ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΗΠΙΑ..ΜΟΝΟ Η ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΟΤΙ ΑΚΟΥΩ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ,ΟΤΙ ΤΗΝ ΝΙΩΘΩ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑ.ΕΧΕΙ 25 ΝΑ ΜΕ ΠΙΑΣΕΙ,ΑΛΛΑ ΠΑΘΑΙΝΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ,ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΜΕ ΞΥΠΝΑ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ.ΜΟΥ ΡΧΕΤΕ ΡΕΨΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΜΟΙ ΚΑΙ ΗΡΕΜΩ..ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΤΠΤ.ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΕΛΑΦΡΙΑ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΝΙΩΘΩ ΦΟΒΟ ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΩ ΕΞΩ,ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΦΟΒΙΑ,ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΩ ΚΑΙ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΚΟΣΜΟ Η ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΦΟΒΙΑ.ΟΧΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΑΝΤΑ...ΕΚΛΕΙΣΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ,ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑ!ΕΚΟΨΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΡΙΣΗ.ΤΑ ΧΑΝΑΧ0.5 ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ?ΜΟΥ ΤΑ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΓΙΑ 7 ΜΕΡΕΣ.ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

anna είπε...

hej,hur ar laget?

k. pantzaria einai axiepaino auto pou kanete kai tha hthela eilikrina na sas euxaristhsw!!
einai uperoxo pou epikoinwnhte me antrwpous pou sas exoun pragmatika anagki alla kai to oti zhtai sthn souhdia.
edw kai kapoious mhnes kanw souhdika kai tha hthela na episkeutw thn xwra gia na epikoinwnisw kai na dw an pragmati mporw na zhsw ekei.
Kati omws me krataei pisw kai auto einai oi fovoi mou
pathainw suxna kriseis panikou,
eimai agorafobiki kai polles fores
fovamai na kukloforw monh mou
me ta epeisodia sthn athina eixa tromokraththei kai enw eixa mathima fovomoun mhpws mou epitethoun.
to oneiro mou einai omws na fugw alla fovamai oti eimai pollh adunamh na to kanw...mhpws tha eprepe na paw se pcykolog?h' tha to xeperasw monh m?
xexasa na sas pw oti eimai molis 19
ta provlhmata auta ta antimetwpizw
2 me tria xronia ustera apo sok
kai fovo gia tis panellhnies kai thn uperprostasia twn goniwn
mou
tha sas hmoun upoxreh ean mou dinatai kapoia kateuthintiria idea
tack!hei da!

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

Γειά σου Άννα,
Εφ' όσον σε απασχολεί τόσο πολύ αυτό που νοιώθεις θα σου πρότεινα να δεις κάποιον ψυχίατρο ή κάποιο ψυχολόγο. Σε περίπτωση που επιλέξεις το δεύτερο η άποψη μου είναι να σιγουρευτείς ότι είναι επαγγελματίας ειδικός στην γνωσιακή / συμπεριφοριακή ψυχοθεραπεία. Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Καλή τύχη με τα σουηδικά σου και το ψάξιμό σου για Σουηδία!

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

Crista γειά σου. Τα Xanax είναι ηρεμιστικά που βοηθάνε την στιγμή που τα παίρνεις να χαλαρώσεις. Δεν είναι φάρμακα που δρουν θεραπευτικά μακροχρόνια και δεν πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλα διαστήματα εφ' όσον μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση. 0.5 mg την ημέρα για μία εβδομάδα όμως δεν είναι δόση που θα σου προκαλέσει σε καμία περίπτωση τέτοια προβλήματα. Θα σου πρότεινα όμως να δεις και έναν ειδικό ψυχίατρο.

crista είπε...

kalhspera!k Pantzaria,exw kapoia nea kai tha thela na ta moirastw mazi sas kai na mou peite thn gnwmh sas.loipon,oi fobies pou sas eixa anaferei exoyn kseperastei,thelw na bgainw eksw kai thelw na kanw pragmata.apla exw ephreastei sthn idea oti mporei auto pou epatha na einai krish panikou.peite mou,ta symptwmata auta pou xa anaferei auto dhlwnoyn?h apla mia krish agxous?den to exw pathei apo tote.to mono pou pathainw kamia fora to vrady enw koimamai,einai aytes oi taxykardies pou ousiastika den einai entones apla katalabainw thn kardia mou,oi sfigmoi den ksepernoun tous 90 kai an einai 90 apla niwthw thn kardia mou kai auto me ksypna.einai kriseis panikou ayta ta symrtwmata?ti na kanw?kakws phga se psyxologo?peite mou ti na kanw giati sthn idea oti mporei na pathainw kriseis panikou fovamai perissotero..

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

Όχι δεν πήγες κακώς σε ψυχολόγο εφ' όσο σε απασχολούσε κάτι τέτοιο.

Όσο αφορά το αν παθαίνεις κρίσεις πανικού, αντιγράφω από πιο πάνω τον ορισμό τους. Θα σε συμβούλευα όμως να αυτό που σε απασχολεί να το συζητήσεις με τον ψυχολόγο που σε παρακολουθεί.

"Κρίση πανικού είναι η ξαφνική εμφάνιση μίας περιόδου έντονου φόβου ή άγχους σε ένα άτομο, κατά την οποία εμφανίζονται μέσα σε δέκα λεπτά, τέσσερα ή και περισσότερα συμπτώματα που περιλαμβάνουν: ταχυκαρδία («σφυροκόπημα της καρδίας»), εφίδρωση, τρόμο, αίσθημα ασφυξίας, πόνο στον θώρακα, ναυτία ή τάση για έμετο, ζάλη ή τάση για λιποθυμία, φόβο απώλειας του ελέγχου ή «τρέλας», φόβο θανάτου, μουδιάσματα ή ακόμη μία αίσθηση «μη πραγματικού»."

PARASKEYH είπε...

Ειμαι 30 χρονών. Μεγάλωσα σε μια υπερπροστατευτική οικογένεια με μόνο σύμμαχό μου την μεγαλύτερη αδερφή μου η οποία πριν απο 6 χρόνια έφυγε για την Γερμανία. Εμεινα εγώ πίσω αντιμέτωπη με το θυμό και την καταπίεση των γονιών μου που ήθελαν να ελέγχουν ακόμα τα πάντα. Απο μικρή ακουγα οτι ο μπαμπας που είχε πάθει έμφραγμα θα "πεθάνει" εαν τον στεναχωρώ και πρέπει πάντα να τον σκέφτομαι. Τα τελευταία δύο χρόνια έχων ξυπνήσει ξαφνικά απο βαθύ ύπνο περίπου 10 φορες με την αίσθηση πως λιποθυμώ, αμέσως νιώθω πίεση στην καρδιά και αρχίζει ταχυκαρδία. πρεπει να σηκωθώ ορθια για να ηρεμήσω κ μετά φοβάμαι να κοιμηθώ. Επίσης τελευταία με πιάνει ταχυκαρδία στη διάρκεια της ημέρας, αίσθηση αγωνίας, φόβος θανάτου -συνεχώς σκέφτομαι πως η καρδια μου θα με προδώσει. Εχω κάνει εγκεφαλογράφημα, αξονική, μαγνητική εγκεφάλου και υπέρυχο καρδιάς. ολα καλά, εγώ όμως σκέφτομαι πως κατι δεν εχουν βρει οι γιατροί. Νιώθω πως θα πεθάνω. Πως εξηγείται αυτο ψυχολογικά; Επίσης, η κόπωση που νιώθω οταν το παθαίνω αυτό συνδέεται; Και τέλος, οι κρίσεις πανικού μπορούν να διαρκέσουν ώρες ή και μέρες;

nos είπε...

Καλησπέρα K. Παντζιαρά είμαι ένας 23 χρόνος που υποφέρω και εγώ από κρίσεις πανικού.Θα ήθελα αν μπορούσατε να μου δώσετε μερικές συμβουλές τις στιγμές εκείνες που παθαίνω αυτές τις κρίσεις.Ευχαριστώ προκαταβολικά

giorgos είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΠΑΣΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ
ΠΟΝΟΥΣ ΕΝΤΟΝΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ, ΤΑΧΥΠΑΛΜΙΕΣ, ΦΟΒΙΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΘΩ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ ΚΤΛ
ΠΗΓΑ 4 ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ, 3 ΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΠΑΘΟΛΟΓΟ
ΟΛΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΗΤΑΝΕ
ΠΗΡΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ XANAX ΑΛΛΑ TA XΩ ΚΟΨΕΙ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΟ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ
ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ
ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ
KEEP WALKING
ps θα χαρω να επικοινωνησει καποιος μαζι μου

koum είπε...

καλησπέρα. μόλις πριν μια εβδομάδα έπαθα για πρώτη φορά αυτό που, εκ των υστέρων μαθαίνω, ότι λέγεται κρίση πανικού. δεν αισθάνομαι ότι θα επαναληφθεί σύντομα, αν και τις πρώτες δυο μέρες το σκεφτόμουν αρκετά έντονα και μάλιστα φοβόμουν κάθε βράδυ, μιας και με είχε πιάσει τη νύχτα. μετά λίγες μέρες, υποψιάστηκα εν μέρει γιατί μου συνέβη και πλέον, αφού ξεπέρασα το κόμπλεξ και το έψαξα στο ίντερνετ, μπορώ να είμαι σίγουρος για τις αιτίες που αφορούν την εκδήλωση της κρίσης στην περιπτωσή μου.

το θέμα μου είναι ότι όσο ξαφνικό αισθάνθηκα ότι ηταν τόσο εφ' όρου ζωής νιώθω ότι θα είναι. και αυτό, σκεπτόμενος εκείνο το βράδυ, είναι αβάσταχτο.

καταλαβαίνω, όμως, ότι αν δεν πρόκειται για διαταραχή πανικού με συχνές εμφανίσεις του φαινομένου δεν πρέπει να κάνω κάτι. πράγματι, συνέβη μια φορά και πλέον δεν το σκέφτομαι τόσο. ωστόσο, δεν θα έπρεπε να συμβουλευτώ και γιατρό; και τι γιατρό; που να μη με φορτώσει χάπια ή θεραπίες...

Nemo είπε...

Kalispera se olous sas... Den mporousa na fantastw oti tha brw tosous anthrwpous pou upoferoun apo kriseis panikou. H diki mou istoria arxise sta 19 mou liges meres meta tin ptwsi twn didimwn purgwn... den xreiazetai na anaferw ola ta gegonota ta opoia sunebisan mesa sta epomena 8 xronia, alla ola ta gegonota auta akolouthontousan panta apo enan sunexei fobo, ton fobo mipws auto ksanasumbei (kai ontos sunebei alles 2 fores mexri simera). logw spoudwn kai anafragias perasan 5misi xronia gia na paw na dw kapion eidiko, alla twra plewn meta apo duomisi xronia psixanalusis aisthanomai epitelous tin skepsi mou na katharizei. to xeirotero einai oti auti i istoria sou egirei poles fobies, ksafnika ginesai control freak, o entonos fobos sou tholwnei tin skepsi kai tin logiki... otan prwtopiga stin psixologo tis elega oti fobamai 'h oti tha pethanw 'h oti tha trelathw... simera einai i prwti fora pou psaxnw gia plirofories sto diadiktio kai exw entupwsiastei me ton arithmo kai tin piotita twn pliroforiwn autwn.
exw tin anagki na dwsw to thetiko minima mesa apo oli auti ti diadikasia. mathaineis oti den uparxei xalia zwi, uparxoun xalia stigmes. mathaineis na agapas kai na prosexeis ton eauto sou kai to basikotero, mathaineis PIOS pragmatika eisai, ti theleis, ti psaxneis stin zwi... i zwi pauei na einai ena aplo riaki pou pernaei apo dipla sou xwris kan na to koitas 'h to geuesai. ginesai komati ousiastiko tis zwis sou, metras tis epiloges sou kai tis orizeis esu kai oi pragmatikes sou anagkes kai oxi oi anagkes 'h oi gnwmes twn gurw sou... H zwi ginetai pragmatiki ki emeis alithinoi prwtagwnistes tis zwis mas...
paidia kouragio se olous kai min fobaste oute na to pite se filous auto pou sas sumbainei oute na episkefteite psixologo... mesa stin koinwnia kai tin kathimerinotita pou zoume aporw pws uparxoun anthrwpoi pou den exoun pathei pote krisi panikou...
sas xairetw olous...

AlwaysWatchingYou είπε...

Ειμαι 18 χρονων, πριν 2 χρονια περιπου ισως νωριτερα ισως αργοτερα αρχισα να παθενω κρισεις πανικου, ειμαι γενικα εσωστρεφης και δν το εχω πει σε κανεναν. Αρχικα δν ειχα καταλαβει οτι ειναι κρισεις γιατι δν ειχα ακουσει για αυτες, μεχρι που πριν βδομαδες μπενω σπιτι ανοιγω την τιβι και εκεινη την ωρα ΑΚΡΙΒΩΣ βλεπω στην οθωνη εναν τυπο φοβισμενο με βαλιτσες στο χερι και απο κατω οι υποτιτλοι: κρυα χερια, μουδιασμα, αισθημα θανατου/τρελας (κλπ συμπτωματα των κρισεων). (γυρισα σπιτι ενω κατι φιλοι μ θα πηγαινανε για καφεδακι κ εγω δν ηθελα γτ ενιωθα οτι θα με πιασει εκει κριση κλπ... Η ΕΙΡΩΝΙΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΟΠΟΣ!)Τεσπα μη πολυλογω η ταινια με εκανε να νιοσω πολυ καλυτερα γιατι καταλαβα οτι ειμαι αρρωστος κ οχι τρελος. Τους τελευταιους 7-8 μηνες καπνιζω χορταρακι, καπου ειχα διαβασει οτι επιδεινωνει την κατασταση κ οντως ισχυει(μονο σε καταστασεις που υπαρχουν ανθροποι που δν νιοθω ανετα μαζι τους, δλδ αμα πινω σπιτακι μ με φιλους νο προμπλεμ), αλλα απτην αλλη περνει φοβερες στροφες το μυαλο μ κ αναλυω πραγματα π νημφαλιος δν θα τα φανταζομουν καν. ισως τελικα οι κρισεις πανικου να ειναι αποτελεσμα υπερβολικης σκεψης, και αυτο το στηριζω στο οτι οποτε παθενω κριση την παθενω επειδη σκευτομαι πολυ βαθια κ αρνητικα το καθετι κ φοβαμαι να κανω το οτιδηποτε πχ. θα μπω σε ενα χωρο κ ολοι θα με κοιτανε κ θα γελανε μαζι μου ή θα παω να μιλησω σε καποια κοπελα κ θα αρχιζει να φοναζει κ να με ντροπιαζει (δν εχω τιποτα χοντρα απωθημενα ουτε μου εχει συμβει κατι τετοιο παλια, απλα το μυαλο μ ωρες ωρες σκευτεται ετσι) Αυτα λοιπον.. δν ξερω αν κανεις καταλαβε τι εγραψα, ποτε δν τα πηγαινα καλα με το να εκφραζω τη σκεψη μου
Ελπιζω να βοηθησα καποιον εκτος απτον εαυτο μ. επρεπε να τα πω καπου :)
Α, επισης ειμαι κατα της φαρμακευτικης αγωγης..αυτα τα φαρμακα σε κανουν να μπορεις να σιμπεριφερθεις σωστα κλπ αλλα παντα σου περνουν κατι πολυτιμο
η γυναικα του πατερα μου παιρνει Xanax τα ειχα δει στο ντουλαπι της. Δεν ξερω τι εχει παντως δε θελω σε καμια περιπτωση να καταληξω ετσι.. οχι οτι εχει κατι η γυναικα απλα εχει ξεχασει να ζει... ΓΕΙΑ ΣΑΣ!

AlwaysWatchingYou είπε...

α καλα ειμαι αλλου για αλλου 2006 το αρθρο..ελεος

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

Koum:
Pragmati oi sporadikes kriseis panikou einai para poly syxno fainomeno. Ef oson den epanalamvanontai, den prokaloun agxos gia tis synepeies tous kai gia to an kai pote tha epanalifthoun kai den prokaloun apofefktiki symperifora tote den xreiazetai kapoia morfi therapeias. An noiotheis omws oti theleis na miliseis me kapoion eidiko gia to thema mporeis na synantiseis kata protimisi ena eidiko psyxiatro i ena psyxologo. Kaneis den tha se anagkasei na pareis farmaka pou den xreiazesai.

Paraskeyh:
Ayto pou perigrafeis akougetai san mia xaraktiristiki krisi panikou. Den einai asinithisto aytes oi kriseis na emfanizontai kata ti diarkeia tis nyktas kai na xypnane ayton pou tis viwnei. Synithws den diarkoun panw apo misi ora alla se polles periptoseis akolouthountai apo entono agxos (kyriws logw tis krisis) pou mporei na diarkei mexri kai polles ores. To aisthima exantlisis / kopwsis meta tis kriseis einai episis typiko. Tha se symvouleva na synantiseis kapoion psyxiatro i enan kalo kliniko psyxologo me eidikotita sti gnwsiaki / symperiforiaki psyxotherapeia.

Nos:
To na dwsw tetoiou eidous symvoules mesw enos web-site den einai apotelesmatiko oute ypefthino. Mia poly geniki symvouli omws einai na prosexeis oste na min anapneeis grigora kai epifaneiaka (diladi na min yperaerizesai) giati ayto prokalei perisotera symtwmata agxous. H iremi anapnoi me to diafragma voitha stin kaliteri antimetopisi tous ti stigmi tis krisis.

Alwayswatchingyou:
To arthro einai tou 2006 alla oi syzitiseis einai olofreskes :) Kapoia apo ta symptwmata pou perigrafeis thymizoune mia katastasi pou onomazetai "koinwniki fovia" (social anxiety). Ayti mporei na sxetizetai kai me tin emfanisi krisewn panikou. H xrisi kannavis epideinwnei tin katastasi makroxronia opote tha se symvouleva na to perioriseis.

xristo_s είπε...

Καλησπερα και απο μενα.Απο την ηλικια των 15 με ειχε πιασει για μια εβδομαδα μια συνεχομενη ταχυπαλμια.Οι σκεψεις μου τοτε ηταν οτι κατι μπορει να παθω με την καρδια μου και οτι μπορει να πεθανω.Ενα χρονο αργοτερα μαθαινω οτι εχω υπερθυρεοειδισμο.Αρχισα θεραπειες και κοντρα θεραπειες ωσπου δεν γινοταν τιποτα οποτε και ο γιατρος μου προτεινε να κανω ολικη αφαιρεση.Η αφαιρεση εγινε το 2002.Εκεινο ομως το περιστατικο με ειχε στιγματισει και μου ειχε αφησει καποια καταλοιπα.Εφτασα λοιπον να παντρευτω και το 2007 πηγα ταξιδι του μελιτος το παρισι.Εκει αρχισαν ολα!Αρχισα να νοιωθω ανασφαλειες και καποιοες ταχυπαλμιες,δεν ετρωγα απο το αγχος μου και γενικα ψυχολογικα υπεφερα!Μιλασα με τον γιατρο μου και μου ειπε να ελλατωσω το χαπακι που επαιρνα του θυρεοειδη.Ξαφνικα μου περασαν ολα!Μονο στην σκεψη οτι αυτη ειναι η λυση του προβληματος.Απο εκει και μετα γυρισα εκανα εξετασεις και ολα καλα.Σε καποια αλλη στιγμη μετα απο ενα 6μηνο μου ερχονται και καποιες ετσι ταχυπαλμιες τις οποιες ομως τις αντιμετωπιζα.Σημερα λοιπον εδω και 2 μερες δεν μπορω να ησυχασω!Ενα βραδυ δεν κοιμηθηκα,την επομενη το πρωι συνεχεια μεσα στην υπερενταση,σκεψεις οτι θα τρελλαθω και οτι δεν υπαρχει λυση στο προβλημα μου,οτι θα καταληξω να περνω χαπια και οτι θα ειμαι μια ζωη στα κακια μου χαλια!Οτι τωρα που θα ανεβω το πασχα στο χωριο θα παθω παλι τα ιδια και αγχωνομαι απο τωρα και γενικα ολα ειναι χαλια!Τι μου προτεινεται να κανω?Να παω σε εναν ψυχολογο?εγω τετοια προβληματα σε τοσο μεγαλο βαθμο δεν τα ειχα.Δωστε μου καποιες συμβουλες.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

Χρήστο: διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να προκαλέσουν πολύ συχνά ψυχικές διαταραχές, όπως άγχος, ταχυπαλμίες, ναυτία και ιδρώτες. Επίσης ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα κατάθλιψης, διαταραχές της συγκέντρωσης, της μνήμης και άλλα.

Θα σε συμβούλευα να συμβουλευτείς τον Ενδοκρινολόγο σου και αν αυτός δεν βρίσκει κάτι παθολογικό ή αν δεν σε βοηθήσει με τα συμπτώματά σου, ένα ψυχίατρο. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα συμβούλευα να πας σε ψυχολόγο γιατί ένας ψυχολόγος δεν έχει γνώση για διάγνωση & θεραπεία σωματικών παθήσεων.

Ελπίζω να πάνε όλα καλά.

xeni είπε...

κε Παντζιαρά συγχαρητηρια για το site που μπορει πραγματικα να βοηθησει πολυ ολους οσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Καθως βρίσκομαι στο εξωτερικο αυτη τη στιγμη για σπουδες, ηθελα να σας ρωτησω αν κατα τη γνωμη σας θα πρέπει να απευθυνθω κάπου για βοηθεια.
Το πρόβλημα μου είναι οτι το πρόγραμμα σπουδων είναι πολύ εντατικο, ο καθηγητής χρησιμοποιεί όλες τις πρακτικες ψυχολογικης πίεσης ώστε να πετυχει απο εμας τα αποτελεσματα που θέλει και αντιμετωπίζω και μια προβληματική συνεργασία με εναν συμφοιτητη με σαφως χαμηλότερο επιπεδο γνωσεων από μένα. Όλη αυτη η κατασταση μου προκαλει φυσικά άγχος, καθως είναι σημαντικό για μένα η εργασία που θα δημοσιευθει στο τέλος να με αντιπροσωπευει και να ανταποκρίνεται στα υψηλα στανταρ ποιοτητας που θέτω πρωτα απο ολα εγω στον εαυτο μου.
Τις τελευταίες μερες ξυπνάω κάθε πρωι με ταχυπαλμίες, δεν μπορω να φάω παρά μόνο αν πιέσω το εαυτό μου, είμαι πολύ ευάλωτη συναισθηματικά, καθε βραδυ πριν κοιμηθω νιωθω εξαντληση. Πριν απο εναν μήνα περίπου, την παραμονη μιας παρουσίασης, ενιωσα εντονες ταχυπαλμίες, δυσκολία στην αναπνοη και ζαλάδα, σε βαθμό που δεν μπορουσα να κοιταω πια την οθονη του υπολογιστη, ενω δεν μπορουσα να φαω μπουκια για τις επομενες 2 μερες. Πήγα σε παθολόγο οταν ενιωσα καπως καλυτερα και δεν βρηκε καποιο πρόβλημα. Είναι αυτα τα συμπτωματα κρίσης πανικου? Πως μπορω να τα αντιμετωπίσω? Θα επρεπε να απευθυνθω σε καποιον ειδικό?
Είμαι ευτυχως τυχερη ωστε να εχω εναν ανθρωπο δίπλα μου που δείχνει απολυτη κατανοηση και με στηριζει. Συνεχως μου λεει οτι δεν πρεπει να αγχωνομαι, οτι οι σπουδες δεν ειναι σημαντικοτερες από την υγεια κλπ, πραγματα που προσπαθω κι εγω να πω στον εαυτο μου, χωρις ομως να μπορω να βγω απο τον φαυλο κύκλο του άγχους. Κι ενω αρκετες φορες εχω αντιμετωπισει πιεστικες καταστασεις στις σπουδες η στη δουλεια, και πίστευα οτι μπορω να ανταπεξέλθω σε οποιαδήποτε πίεση είναι η πρώτη φορα που μου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θα το εκτιμούσα πάρα πολύ αν μπορουσατε να με συμβουλεψετε. Ευχαριστώ

sebagia είπε...

γεια σε όλους. Ειμαι η Σεβαστή, και ΔΕΝ ειμαι καλά!!! Απο ότι κατάλαβα, και εσείς όλοι το βιώνετε αυτό πολύ συχνά.
Προς CRISTA έχω να πω:ΑΔΕΡΦΕ μου!!!
Βιώνω τα ΙΔΙΑ ακριβώς συμπτώματα από τα 24 (τώρα 35)!! Πρέπει να πω πως είσαι ο πρώτος/πρώτη με τα ίδια ακριβώς, εκτώς την ταχυκαρδία (ευτυχώς γιατί θα είχα σαλτάρει τελείως). Έχω να πω σε όλους, πως άρχισε πολύ ελαφρά, σαν άπνοιες λίγων λεπτών μέσα στον ύπνο. Όμως όσο δεν μου έβρισκαν τίποτα, τόσο ο φόβος με κυρίευε, ότι έχω κάτι άγνωστο, πεθαίνω κλπ. Γιατί δεν βρέθηκε ούτε ένας γιατρός να μου πει πως μπορεί να είναι από το άγχος!!! Τέλος πάντων, κατέλυξα με μία κρίση 2 ημερών, γιατί και εγώ ήμουν σε επαρχία όπου στο κέντρο υγείας ήταν παντελώς άσχετοι κ με φόβισαν περισσότερο, και έφτασα τελικά στο λαϊκό, όπου με πλάκωσαν στις ενέσεις μη ξέροντας τι έχω, και μετά από 4 ώρες (αφού με είχαν κάνει φυτό), με είδε νευρολόγος και επιτέλους με έστειλε σε ψυχίατρο. (Ήμουν 2 ημέρες άυπνη, γιατί όταν με πιάνει, δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσω σε οριζόντια θέση). Όταν μου είπαν πως δεν πεθαίνω, επιτέλους συνήλθα, αλλά η κρίση ήταν τόσο έντονη, που από τότε έγινε σωματικό. Το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει, αλλά σίγουρα μετά από μεγάλο άγχος, την περιμένω και διστυχώς, έρχεται. Την έχω νικήσει πολλές φορές, μία φορά για τρία χρόνια, φέτος για έναν. Με τον εξής τρόπο. Όταν μία φορά ξύπνησα έτσι, ήμουν τόοοσο κουρασμένη και σκέφτηκα πως ας πεθάνω δεν με νοιάζει. Και ως δια μαγείας έφυγε για 3 χρόνια. Όμως το πίστευα πραγματικά κει έπίσης εκείνη την εποχή ήμουν πραγματικά ευτυχισμένη. Δυστυχώς δεν πιάνει πάντα. Πρέπει πραγματικά να το πιστεύεις και να μην φοβάσαι. Και όπως όλοι σας ξερετε, είναι πολύ δύσκολο.
Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω:τι είναι αυτό με τα αέρια; Ξέρει κανείς να μας πει τι γίνεται στον οργανισμό μας σε αυτή την περίπτωση για να το σκεφτόμαστε εκείνη την ώρα και να μη φρικάρουμε;
Συγνώμη για τη σύγχιση του κειμένου, αλλά αν δεν σκεφτόμουνα τόσο μπερδεμένα, πιστεύω πως δεν θα είχα και προβλήματα!!!
Εύχομαι σε όλους να καταφέρουν να το πολεμήσουν με επιτυχία.
Και ΠΑΙΔΙΑ, ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ, ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΟΔΑ!!!!!!

φιλια πολλά σε όλους!!!

sebagia είπε...

γεια σας και πάλι, ξέχασα να σας πω πως μετά το επεισόδιο έπαιρνα ζανάξ για 1 μήνα και μετά σεροξάτ για 2,5 χρόνια. Τα φάρμακα βοηθούν πολύ στη διάθεση (αν δεν μου άλλαζαν τον μεταβολισμό) θα τα έπαιρνα για πάντα!!!) Έχω χρόνια να πάρω αντικαταθλυπτικά (αρνούμαι γιατί είχα πάρει 8 κιλά μέσα σε ένα μήνα και επίσης έπεσα κάπως σε ρυθμούς) αλλά πολλές φορές έφτασα σε απελπισία και το σκέφτηκα πολύ σοβαρά να τα ξαναπάρω. Καμιά φορά όταν η κρίση είναι πολύ έντονη παίρνω λίγο ζανάξ (μου το έχει πει ο γιατρός μου) αλλά τα αποφεύγω γιατί το πρωί δεν μπορώ να ξυπνήσω για δουλειά. Πριν από ένα χρόνο ένας φίλος μου γιατρός μου έδωσε κάποια πόλύ ήπια (βεσπάρ) που μέσα σε κανα μήνα με βοήθησαν (ουσιαστικά έπαψα να φοβάμαι τόσο) αλλά διστυχώς δεν κάνουν για όλους τα ίδια.
Αυτό που θέλω να πω είναι, πως μπορεί να μην θέλω να ξαναπάρω χάπια, όμως πραγματικά πιστεύω πως όταν φτάσει κάποιος σε πραγματική απελπισία, τα χάπια είναι η μόνη λύση. Βοηθάνε πολύ.
Όπως λέει και η πρωταγωνίστρια της ταινίας "η γενιά του πρόζακ" σου αφήνουν χώρο να αναπνεύσεις.
Και είναι αλήθεια. Όταν ταλαιπωρείσαι πραγματικά πολύ, τα χάπια (βέβαια αυτά που ταιριάζουν στον καθένα σύμφωνα με το γιατρό του) είναι καλό πράγμα. Απλά τα αντικαταθληπτικά δεν δείχνουν άμεσα αποτελέσματα. Θέλει υπομονή για 20 μέρες περίπου.
Ελπίζω να βοήθησα!
Καληνύχτα σας

Υ.Γ. Επίσης μια ερώτηση για crista:
Σε πιάνει όλες τις ώρες; Εμένα πάντα νύχτα, αν και τώρα τελευταία καμιά φορά με πιάνει και το πρωί.

christiana είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ..!!ΕΙΜΑΙ 19 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΑΘΑ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΡΙΝ 6 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ,ΔΗΛΑΔΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ.Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ.ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΠΩΣ ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ Η ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΠΕΙ Η ΑΝΑΠΝΟΗ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ.ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΙΣΚΟΜΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ,Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ.ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΩ ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ.ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗ ΖΩΗ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΜΟΥ.ΕΠΕΙΔΗ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΠΑΛΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΠΑΛΙ ΠΙΕΣΜΕΝΗ ΛΕΩ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ,ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΤ'ΕΥΧΗΝ.Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΘΩΣ ΜΕ ΕΦΕΡΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΩ.ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΙΟ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ.ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΖΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΝΤΟΝΑ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.ΟΠΟΤΕ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ.ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ,ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΣΥΝΕΧΩΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΑΥΤΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΩΣΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΝΙΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙ'ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΖΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ,ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΕΑΡΑ ΑΤΟΜΑ ΟΠΩΣ ΕΓΩ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ.ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΣΑΣ ΘΛΙΒΕΙ,ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗθΗΣΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΟΥ,ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΟ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ.
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ

Alekos είπε...

Γεια σε ολους,ειμαι ο Αλεκος και πασχω απο κρισεις πανικου απο τα 18 καθως τωρα ειμαι 20!!Τη πρωτη φορα που εμφανηστικε ητανε μια μερα μετα της χειροτερης καταχρησης αλκοολ στη ζωη μου!!Στη συνεχεια επεσα σε καταθλιψη!!Απο τοτε το εχω παθει 2 φορες και το εχω ξεπερασει κανοντας θεραπεια με αντικαταθληπτικα και τις 2 φορες!!Αλλα εχω συνηδιτοποιεισει πως καθε φορα που πινω εστω και λιγο ολο αυτο ερχεται στην επιφανεια επι μια εβδομαδα περιπου!!Και επισης εχει τυχει και τις δυο φορες που το εχω παθει να ειναι φθινοπωρο.Θα μπορουσε ο καιρος να με επιρεαζει και επισης θα μου προτινατε να μην ξανα ακουμπησω αλκοολ?

manos 24 είπε...

kalispera paidia...emena to diko mou provlima ksekinise 15 iouliou..tote afou eixa piei to proigoumeno vrady alkool ksipnaw tin epomeni me entonous ponous sto stomaxi..eniwtha oti to stomaxi tha mou bgei apo to stoma...den mporousa na kanw emeto...etreksa katetheian sto nosokomeio opou afou mou piran aima mou valan oro...meta apo dyo wres pou bgikan ta apotelesmata o giatros eipe oti den exw kati anysyxitiko kai afou me eksetase sto stomaxi mou eipe oti exw algos....mou edwse penrazol na parw alla egw o kopanos to pira mia mera kai meta den to synexisa kathws eimai poly kserokefalos kai pisteya tha ginw kala...oi ponoi synexisan kai me baragan sto stithos sto thwraka ana takta diastimata...ta xreiastika ofeilw na pw..kai apo dw kai pera arxizei to kresento mou....ekana kardiografimata ekana triplex ekana aktinografia thwraka ekana anw katw koilias yperixo kai malista 2 fores se 15 meres...tipota to arnitiko den vrethike...piga se gastrologo kai mou eipe na pairnw to penrazol 2 fores tin bdomada kai mou edwse diatrofologio...ontws to stomaxi mou perase...alla oi ponoi sto stithos synexizoun...me exei piasei entonos fovos thanatou dioti exasa kai ton patera mou prin 2 xronia...omws tin periodo pou ton exasa i skepsi mou itan sygrotimeni...pantws eimai kai apo tous typous pou den synythizei na mplekei se apsimaxies kai protimaei na ta krataei mesa tou..mazeyontas kai mazeyontas....ekana lathos pou gia na mn xalasw allous xaliomoun egw...mou fainetai pws ola ayta mou bgainoun twra....kathe mera enw pathologika eimai kala...me pianoun kati neyroponoi kai me kanoun ereipio....oloi mou lene kala eisai kai oti min axgwnesai ..omws otan se piasei einai kommataki dyskolo na meineis psyxraimos kai na skefteis kala pragmata..xtes pou piga se psyxologo gia prwti fora mou eipe na to polemisw monos mou na skeftomai thetika kai polla alla...files-filoi me to idio provlima to kserw kai pistepse me sas katalavainw....ALLA.....den prepei na mas parei toso poly apo katw...den prepei me tin kamia periptwsi..ontws einai dyskoli ayti i maxi kai ypouli..alla opws exw diavasei se polla alla sxolia edw i dynami tis psixis einai tosi megali pou otan to katalavoume mporoume na antimetwpisoume ta panta..kai otan lew ta panta ennow ta panta...eilikrina kalo kouragio se olous-es...kali dynami..kai min ksexnate pws synnefaki einai tha perasei.....

panic είπε...

Ένας ζεστός χαιρετισμός για όλους τους ομοιοπαθείς, για όλους αυτούς που ζούνε κοντά σε ανθρώπους με κρίσεις πανικού και φυσικά στον κ. Παντζιαρά.

Λοιπόν, η ιστορία μου έχει ως εξής. Ειμαι μια γυναίκα 30 ετών, επαγγελματικά τακτοποιημένη, πολύ εμφανίσιμη, πολύ αγαπητή και χιλιάδες άλλα "πολύ" που εισπράττω απο τους ανθρώπους που με συναναστρέφονται σε όλα τα επίπεδα.
Την πρώτη κρίση πανικού την έπαθα στα 20. Δεν είχα δώσει σημασία τότε γιατί το είχα αποδώσει σε κούραση λόγω διαβάσματος. Την επόμενη την επαθα στα 24 όπου απο κει και μετά ξεκίνησε ένας χορός τέτοιων καταστάσεων. Εκεινη η περίοδος ήταν μεταβατική για μένα.Είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου, διορίστηκα στον δημόσιο τομέα σε κομμάτι που πάντα αγαπούσα κι έτσι ένιωθα ότι πλέον η ζωή μου περνάει σε άλλο στάδιο. Παράλληλα όμως υπήρχε ένα σημαντικό μυστικό που κρατούσα μέσα μου απο μικρή. Είμαι ομοφυλόφιλη και το είχα καταλάβει απο νωρις. Ετσι κι αλλιως ανέκαθεν βρισκόμουν σε μια σύγχυση λόγω της σεξουαλικότητάς μου απλά μεγαλώνοντας μάλλον άρχισε να εξωτερικεύεται. Επειδή πάντα είχα εξαιρετική σχέση με τη μητέρα μου και ένιωθα ότι της έκρυβα κάτι πολύ σημαντικό για μένα συν ότι πίστευα πως θα την καταρράκωνε να μάθει για το παιδί της κάτι τέτοιο, θεωρώ ότι πιέστηκα κι άλλο κι έτσι ξεκίνησαν οι κρίσεις πανικού.
Παρόλο που υπέφερα καθημερινά είπα ότι θα προσπαθήσω να ζήσω φυσιολογικά. Δούλευα πολύ, έβγαινα αλλά ό,τι μπορούσα να αποφύγω το απέφευγα. Για παράδειγμα, έπαψα να πηγαίνω σε συναυλίες μιας και απέκτησα και αγοραφοβία.
Παρουσιάζω όλα τα συμπτώματα που ήδη γνωρίζουμε συν κάποια άλλα.Π.χ φοβία κατά την κατάποση φαγητού, φοβία ότι δεν θα μπορέσω να συγκρατήσω την κύστη μου και θα μου φύγουν και θα γίνω ρεζίλι κλπ.
Στη μητέρα μου μίλησα για το ότι είμαι ομοφυλόφιλη και το δέχτηκε πολύ άνετα. Αυτό με απενοχοποιησε ως έναν βαθμό αλλά δεν σας κρύβω ότι δεν άλλαξε εντελώς τη ζωή μου. Ζω συνεχώς με τον φόβο ότι θα με πιάσει κρίση και θα πάθω κάτι μέσα στον κόσμο (απο το έμφραγμα μέχρι το να μου φύγουν τα ούρα).
Ζω σε επαρχία λόγω της δουλειάς μου αλλά και απο επιλογή γιατί η φύση συμβάλλει στην ηρεμία μου.Δεν πιέζομαι και δεν αγχώνομαι όπως συνέβαινε όταν ζούσα στην Αθηνα.
Κάποιες φορές νιωθω πολύ δυνατή και περνάω καλές περιόδους. Δεν έχω επισκεφθεί γιατρό γιατί φοβάμαι μην πέσω σε κάποιον που δεν θα με φροντίσει όπως χρειάζεται ή φοβάμαι μη με πλακώσει στα φάρμακα και αποβλακωθω...όπως βλέπετε φόβοι, φόβοι, φόβοι...
Πρόσφατα ζήτησα απο μια φίλη να μου συστήσει κάποιον ψυχολογο για να ξεκινήσω απο κάπου κάποια στιγμή.
Υπάρχουν πράγματα στη ζωή που θέλω να ζήσω αλλά τα αποφεύγω.Θέλω να πάω σε μια συναυλία και φοβάμαι μην πάθω τα χειρότερα...μην χάσω τον έλεγχο...
Ειμαι σίγουρη ότι θα βρω το θάρρος να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία και να αποκτήσω το εύρος γνώσης που χρειάζεται για να μη φοβάμαι τα φάρμακα και τους ανθρώπους που είναι ειδικοί για την περίπτωση μου.
Σας ευχαριστω για τον χρόνο σας.
Μου είναι πολύτιμη κάθε πληροφορία απο μέρους σας.
Ευχομαι καλή τύχη σε όλους μας που ζούμε με αυτο.

Eleni είπε...

Γεια σας και από εμένα.
Με λένε Ελένη, είμαι 32 χρονών και... μια από τα ίδια. Πριν από 2 σχεδόν χρόνια και μετά από 2 χρόνια σχέσης μετακόμισα με τον καλό μου. Συνειδητοποιημένη απόφαση, μεγάλη χαρά και ενθουσιασμός. Τον Μάρτιο το σπιτάκι μας ήταν έτοιμο και εμείς επιτέλους μαζί. Τον Σεπτέμβριο έπαθα την πρώτη κρίση. Στο γραφείο, άρχισα να ζαλίζομαι, να ανακατεύομαι. Φοβόμουν ότι παθαίνω έμφραγμα γιατί είχα και κάτι ενοχλήσεις στο στήθος. Εκεί που πήγαινα να συνέλθω με έπιανε πάλι φόβος και πάλι από την αρχή. Με τα πολλά πήγα στο νοσοκομείο. Εξετάσεις αίματος, τεστ εγκυμοσύνης, ακτινογραφία, νευρολόγος, εξετάσεις για τον θυρεοειδή: όλα Οκ. Την επόμενη μέρα πάλι μια κρίση με το στομάχι, πάλι νοσοκομείο τρομοκρατημένη, πάλι εξετάσεις, όλα καλά. Είπε η γιατρός ότι ίσως κάτι με πείραξε στο στομάχι και απλά να προσέχω για λίγες μέρες. Και εκεί ξεκίνησε (ή εκδηλώθηκε) ο πανικός. Όχι συστηματικά, αλλά έρχονταν στιγμές που με έπιανε αγωνία, ανέβαζα θερμοκρασία, ταχυκαρδία, και φόβος για τα πάντα και κυρίως για το ότι υποφέρω από κάποια σοβαρή αρρώστια αλλά δεν το ξέρω. Μία αντίδραση σε όλο αυτό ήταν ο ύπνος. Κάποια στιγμή, γύρω στο Φεβρουαριο μίλησα με έναν γιατρό. Όχι ψυχολόγο, αλλά έναν άνθρωπο κοντά στην οικογένεια μου. Του είπα πολλά πράγματα που δεν είχα συζητήσει με κανέναν, συζητήσαμε για ώρα. Καταλήξαμε στο να μην πάω σε γιατρό, αλλά να προσπαθήσω να ηρεμήσω, να αλλάξω λίγο τρόπο ζωής, να μην είμαι τόσο προγραμματισμένηκαι λογική, και να αρχίσουμε να βάζουμε στη ζωή μας και λίγη τρέλλα! Είδε τις εξετάσεις μου, με διαβεβαίωσε ότι όλα είναι καλά, μου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με τις κρίσεις και έφυγα αρκετά ήρεμη. Ησύχασα. Τον Μάιο χρειάστηκε να κάνω μία εγχείρηση ρουτίνας, γυναικολογικής φύσεως. Εκτός από τον φυσιολογικό τρόμο του χειρουργείου, όλα καλά. Τον Σεπτέμβριο παντρευτήκαμε. Ήρεμια! Και τώρα Νοέμβρης. Και νομίζω ότι ξεκινάει πάλι. Τα πρόβλήματα μου: πρέπει να αποφασίσω αν θα αλλάξω δουλειά με καλύτερα λεφτά αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Με το νέο έτος πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να γίνουμε γονείς. Και το βασικότερο όλων - έχω τρομοκρατηθεί με τη γρίππη των χοίρων! Είμαι καπνίστρια και με όλα αυτά που ακούω φοβάμαι ότι αν κολλήσω θα κολλήσω βαριά. Εδώ και 3-4 μέρες αισθάνομαι συνέχεια πτώμα, έχω μία ελαφριά ζαλάδα και τρομερό άγχος. Δεν φοβάμαι πια ότι θα πάθω κάτι από αυτά τα συμπτώματα, ξέρω ότι οφείλονται σην αγωνία μου, αλλά ενδόμυχα έχω αρχίσει πάλι να φοβάμαι ότι έχω κάτι σοβαρό. Γιατί κουράζομαι εύκολα? Γιατί ζαλίζομαι? Θέλω πάλι να κοιμάμαι, θέλω να κλάψω πολύ, θέλω να το ξεπεράσω και θέλω να σταματήσω να φοβάμαι τα πάντα. Θέλω να χαλαρώσω. Δεν θέλω να ανησυχεί για μένα ο άντρας μου, δεν θέλω να στεναχωριέται ότι φταίει για κάτι.
Έγραψα πάρα πολλά, αν μπορούσα θα έγραφα περισσότερα. Αισθάνομαι κάπως καλύτερα που το έκανα. Αναλύω τα πάντα στο κεφάλι μου μέχρι αηδίας. Ίσως αν τα έγραφα κάπου να ξέσπαγα κατα καποιο τρόπο?
Δεν ξέρω τι να πω. Θα ήθελα να ακούσω μια γνώμη.
Πάντως βλέπω ότι είμαστε πάρα πολλοί!

Ελένη

beth είπε...

καλησπέρα! σε όλους :)
κατανοώ τα συμπτώματα μ και ξερω πως εχω διαταραχη πανικου σε αυξημενο σημειο..
αλλα μια ερωτηση, για πιο λογο οταν πεφτω για υπνο μολις ηρεμω νιιωθω σαν κατι να "ανεβαινει" μεσα μου και να .. "πεθαινω" δε ξερω πως μνα το πω...
ανοιγω τα ματια φευγει, τα κλεινω αυτο ανεβαινει και με αναστατωνει. εχω να κοιμηθω καλα 1 χρονο. ευχαριστω

Eμμυ είπε...

καλησπερα!!Βλεποντας οτι δν ειμαι το μονο ατομο που εχει τετοια προβληματα ,μπορω να πω οτι νιωθω καλυτερα αν κ με στεναχωρει το γεγονος οτι ισως ειμαι η μικροτερη απο ολους.Την αλλη τεταρτη γινομαι 16!κ μαζι με τα 16 μου κλινω κ περιπου ενα χρονο απο τοτε που ολα αρχισαν να πηγαινουν στραβα.Ειχα παντα θεμα με το σιδιρο μου αλλα περισι κατεβηκε σε μεγαλο βαθμο.Ημασταν στην εκκλισια με το σχολειο οταν σχεδον λιποθυμισα.Απο τοτε αρχισα να εχω ταχυκαρδιες,πραγμα φυσιολογικο αφου ο γιατροσ μου μας ειπε οτι η ελληψη σιδιρου φερνει λιγες ταχυκαρδιες.Την πρωτη βδομαδα ημουν μια χαρα.Δεν εδινα σημασια στις ταχυκαρδιες αφου ηξερα οτι ειναι φυσιολογικες!Ολα ηταν κ παλι φυσιολογικα.Ωραιες εποχες!μου λειπουν!η νιστεια της μεγαλης βδομαδας ομως εριξε παλι το σιδιρο μου.Απο τοτε αρχισαν οι εξτρα ταχυκαρδιες.Φοβαμαι πλεον να βγαινω εξω,η τουλαχιστον αν δν εχω τη μαμα μου μαζι μου σε κοντινες παντα αποστασης.Το οτι πρεπει να παω σχολειο καθε πρωι μου ειναι πολλες φορες δυσκολο.Σε μερη με πολυ κοσμο νιωθω να πνιγομαι κ δν μπορω να αναπνευσω.Κοιμαμαι με ταχυκαρδιες-ξυπναω με ταχυκαρδιες!Οι φιλες μου κ δικαιολογιμενα εχουν βαρεθει να τους λεω μονιμος οχι κ η αλληθεια ειναι οτι θελω τοσο πολυ να βγω εξω αλλα φοβαμαι.Πωσ να παω σινεμα κ να κλιστω σε μια αιθουσα ,αν με πιασει παλι καμια κριση δν θα εχω τι να κανω..Εχω μιλησει με μια ψυχολογο ,φιλη των γονιων μου ,αλλα το μονο που μου λεει ειναι οτι πρεπει να αρχισω να βγαινω εξω,αλλιως ολο αυτο θα γινει χειροτερα...Δν θελω με τπτ να παρω χαπια απο τα 16 !μου το ξεκαθαρησε κ ι ιδια οτι πρεπει να το ξεπερασω μονη μου.να κατσω κ να σκεφτω οτι δν εχω τπτ κ να το πιστευψω πραγματικα! δν ξερω τι να κανω ..Στην ταξη μου(Πρωτη λυκειου)ολα τα παιδια συζητουν για την τριημερη που θα παμε κ στεναχωριεμαι που δν θα παω κ γω.Αλλα ξερω οτι αν παω τοσο μακρια απο το σπιτι μου θα νιωθω χαλια ..μακαρι να υπηρχε μια λυση ,ωστε τα 16 μου να ειναι ωραια!Ολοι λενε οτι ειναι μια ομορφη ηλικια κ δν θα θελα να την περασω ετσι..

ευχαριστω!

Nikos είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Ονομάζομαι Νίκος, είμαι 30 ετών και πριν περίπου ένα μήνα έπαθα την πρώτη κρίση πανικού της ζωής μου. Πήγα στο νοσοκομείο με αίσθηση θανάτου ωστόσο όσες εξετάσεις έκανα βγήκαν καθαρές. Από τότε υπάρχει ένα φόβος αλλά σε γενικές γραμμές τον ελέγχο. Θα έλεγα πως πείστηκα ότι δεν έχω πρόβλημα καρδιάς. Τις τελευταίες μέρες όμως έχω την αίσθηση πως θα πάθω εγκεφαλικό. Το κεφάλι μου δεν πονάει αλλά είναι σαν να νιώθω να με πιέζει. Ειλικρινά αν διαπιστώσω πως δεν έχω τίποτα οργανικό νιώθω πως δεν θα ξαναπάθω κρίση πανικού ποτέ ξανά. Αύριο θα πάω να κάνω όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Απλά θα ήθελα να ρωτήσω αν νιώθουν και άλλοι την αίσθηση πίεσης στο κεφάλι και την αίσθηση του εγκεφαλικού.

marilena είπε...

aaaaaa den to pisteuw oti yparxoun tosoi anthropoi pou pernane ta idio akribos!den xerw an prepei na xarw gi auto i na klapsw giati blepw apo ta sxolia polous na milane gia 10 h 20 xronia k na min to exoun xeperasei akomh...tremw sth idea na to pathenw k ena mina akomh poso mallon na adexw xronia...exw psiloapelpistei giati i proti krish itan ton augousto pou mas perase apo tote sinexisa kanonikotata th zwh m piga diakopes me to filo mou ebgena ekana genika oti m aresei k auta pou m aresoun sigoura den einai mesa sto spiti kleismenh na metraw tous palmous..imoun sigouri pos itan mia fora k paei perase omos...prin ena mina peripou arxisa na exw kathimerines kriseis den p-a-l-e-b-e-t-e!!logo ths doulias m prepei kathe mera na kanw ena dromologio me treno 2 wres mia otan pigenw k mia otan girnaw auto einai to martirio m..ekei einai pou arxizei i krish k me pernei i katw bolta giati afou katafernw na to palepsw erxete to anxos gia thn epomenh mera k paei legodas..exw arxisei na exw problima k me ti sxesh m k den to thelw katholou auto giati einai i monh m xara pia giati enw exigw sto filo m ti me pianei kaneis pou den to exei niosei den borei na se katalabei oloi pisteuoun pos ta paralew k exw arostofobia...oi episkepseis m se psixiatro einai akomi elaxistes k ithela na sas rotisw k.pantziara an einai swsto enas giatros na afinei thn epilogh se sena gia to an tha xekiniseis me xapia h tha sinexiseis me psixanalish..egw eimai xamenh k perimena apo auton na me kateuthinei ligaki mipos einai lathos i epilogh tou giatrou..?boithiste me!!!

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

Katarxi na pw oti xairomai pou ayto to arthro apotelei aformi gia sizitiseis, sxedon 4 xronia meta tin dimosieysi tou. Einai poly simantiko ontws to na syneiditopoiei kapoios oti den einai o "monos" pou viwnei ena provlima - auto apo mono tou mporei se polles periptwseis na apotelesei tin vasi tis arxis tis diadikasias tis opoias therapeias.

Oso gia auto pou me rwtas Marilena: i prosopiki mou apopsi einai oti to kathikon tou giatrou einai na parousiasei tis diafores enallaktikes morfes antimetwpisis, me ta thetika kai arnitika tous kai na voithisei ton astheni na apofasisei ti thelei na epilexei. An noiwtheis oti kati tetoio einai dyskolo, to opoio katanow apolyta, mporeis aplws na rwtiseis ton giatro sou ti proteinei.

noto είπε...

kalispera.onomazomai antonis k eimai 25 etwn. diavazontas ta ar8ra sas pira 8arros na 'ek8esw" k gw to provlima mu.polles fores exw entones enoxliseis apo tn kardia mu.oxi omws taxikardies opws aneferetai pio panw alla gia 5 deyterolepta exw ari8mies oi opoies einai entones.toso entones pou niw8w ayton ton xtypo tis kardias mu sta minigia mu(dn xerw an to ekfrazw swsta einai i perioxi plagia sto kefali mas sto idio ipsos me ta matia k panw apo ta aytia mas). ta ipoloipa pou akolo8oun einai gnwsta(idrwmenes palames,fovos,kobos ston laimo ktl) katanow oti ayta ta sibtomata einai psyxologika.parola ayta tis ari8mies arnumai na tis katalavw k na tis apodextw san psyxiko sibtoma gt dn mporw na katanoisw pws xafnika enw to myalo mu einai allou k polles fores einai se kati eyxaristo,na "genna" aytin tin ary8mia.prwti fora pou to epa8a itane cinema prin apo 5 xronia k ekei,ayti i ary8mia eixe k tin megaliteri diarkeia.kratise peripou 12 lepta.otan vgika apo to cinema (gt dn antexa allo) eniwsa kalitera.apo tote i zwi mu exei parei tin katw volta..kommenoi oi kafedes,exasa mia kopela pou latreua,ekana pera filous..ekana kapoies exetaseis kardias aimatos 8iroeidous.dn vrikan kati.akoma pisteuw oti aplws dn vrikan ayto pou exw k niw8w oti mono an to pa8w kata tn diarkeia twn exetasewn mporei na mu to vrun.piga se enan psyxologo bas k voithisei.mu eipe oti eixa paniko k kata8lipsi.dn oloklirwsame tn 8erapeia gt itane simvasiouxos tu dimou mas k elixe i simvasi tis.mporw na pw pws gia ena diastima 6 minwn eimuna kalitera.alla epanil8e to provlima.k me tsakise.dn mporw na paw stn sxoli mu,dn mporw na dw tus filous mu k pleon to na xw mia sxesi dn me endiaferei gt dn mporw na prosferw se kapoia kopela mia xarumeni zwi afu eimai"ston kosmo mu".dn mporw na poiasw mia douleia gt otan to pa8ainw dn 8elw na mu milane dn 8elw na asxolountai me mena 8elw mono na mai monos mu kati pou se ena ergasiako xwro dn einai efikto.dn xerw an einai panikos.to mono pou xerw einai oti etsi i zwi dn einai euxaristi (den exw taseis aytoktonias apla einai i diapistwsi pou exw kanei).eyxomai osoi to pa8ate na to xeperasete k osoi dn to exete pa8ei na min to pa8ete pote.einai asximo na niw8eis trelos k pio asximo otan oi gyrw su se 8ewroun trelo.an evriska to kouragio na xanapaw se enan giatro ti 8ewreite swstotero?psyxologo i psyxiatro? dn gnwrizw poios einai kataliloteros gi ayto rwtaw.eipate oti iparxei 8erapeia.8a i8ela na ma8w poso krataei k an ta apotelesmata einai monima i parodika gt an einai na mu xanasivun opws k palaiotera tote ayto me tromazei poli. sas kourasa k zitw signwmi apla katanoiste oti toso xronia eimai pragmatika ena koirasmeno atomo... eyxaristw poli gia tn xrono pou dia8esate na to diavasetai

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

Το να νοιώθεις κουρασμένος και απογοητευμένος είναι απόλυτα φυσιολογική αντίδραση μετά από τόσο καιρό ταλαιπωρίας. Θα σου συνιστούσα να δεις κάποιο ψυχίατρο - πολλές φορές χρειάζεται η χρήση φαρμάκων τα οποία μπορούν να βοηθήσουν πολύ αποτελεσματικά, σχετικά γρήγορα (αν και συνήθως απαιτείται μια πάροδος 3-5 εβδομάδων) και μακροχρόνια. Ελπίζω να πάνε όλα καλά.

marilena είπε...

geia sou adwnh diabaza auta pou egrafes k ax k na xeres poso se niothw eidika auto pou aneferes oti aporeis pos xekinoun oi arithmies enw eisai se kales k iremes katastaseis?!!egw exw ftasei se simeio na me pianei k mesa sto spiti m pou thewrousa to pleon asfales meros k den eixa kanena anxos ela omos pou oso skeftome oti wrea eimai iremh exei na me piasei px 2 meres makari na min xananiosw etsi ekei einai mallon pou to prokalw monh m...den xerw an diabases to diko m arthro tha eides oti k egw thn prwth fora pou to epatha den eixa kanena logo gia na to pathw(i etsi pisteuw) imoun sta kalitera m.eida thn agwnia s sautes tis grammes k osa exeis xasei apo authn th katastash ithela na se rwtisw omos giati?giati afises auto na sou sterisei kati pou latreues den protimouses na exeis auth th kopela stirigma..?i tous filous sou?fobithikes n min tous fortwseis olo to plakoma?emena padws an k den me katalabenoun sto ti niothw ekeines tis stigmes k sto fobo p m exei dimiourgithei sto na kanw pia to otidipote apo ena kafe opos les k si ws ena taxidi toulaxiston tous exw san stirigma na ta lew kapou pda niothw kalitera.an thes grapse mou sto marladwn89@yahoo.gr tha ithela an ta poume ...to paleuw k einai arxh akomh...exw tosa oneira k sxedia gia auth th mikrh k panemorfh zwh pou mas xarizete k den thelw me tipota na ti spatalisw sto fobo gia to pote tha erthei i epomenh krish k na kleistw sto spiti...me tipota...

noto είπε...

kalispera kai pali.kirie pantziara 8ewreite aparaititi tin episkepsi psyxiatrou kateu8eian k tn 8erapeia mesw farmakeutikis agwgis?giati gia na eimai eilikrinis i xrisi farmakws dn einai k to kalitero mu an einai omws aparaititi stin periptwsi mu 8a to kanw.aplws skeftomuna na episkeutw prwta ena psyxologo k istera apo tin ka8odigisi tu na poreutw.eyxaristw k pali gia tn xrono sas.

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

Genika tha proteina tin antitheti kateythinsi: diladi prota ston giatro kai stin synexeia ston psyxologo an o yiatros krinei oti xreiazetai. Auto gia ton logo tou oti kata tin proti dierevnisi mias diataraxis panikou isws na xreiastoun exetaseis aimatos, fysiki exetasi k.a. Katanow tous provlimatismous sou gia ta farmaka kai vevaia mporeis na to sizitiseis me ton yiatro pou tha episkefteis.

vangelakas είπε...

Καλημέρα σας. Κρίση πανικού μόνον κατά τήν διάρκεια τοῦ ὕπνου, εἶναι κάτι λογικό; Τό ἔχω ἐπίσης παρατηρήσει νά μοῦ συμβαίνῃ ὅταν ἔχω καπνίσει (βράδυ) πολλά τσιγάρα σέ μικρό χρονικό διάστημα.

Sakis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Sakis είπε...

Καλησπέρα. Πρίν 2 χρόνια βίωσα τον χαμό ενός πολύ δικού μου ανθρώπου. Μετά απο ένα μήνα άρχισα να παθαίνω κρίσεις πανικού (ταχυπαλμίες, αποπροσωποποίηση, πόνος στο στήθος, δύσπνοια και αίσθημα οτι θα καταρρεύσω) και λόγο του οτι δεν γνώριζα τι μου συμβαίνει είχα κάνει τα έκτακτα του νοσοκομείου δεύτερο σπίτι μου. Μετά πήγα σε καρδιολόγο. Αφού μου διαβεβαίωσαν ΟΛΟΙ οι γιατροί οτι δεν έχω κάποιο σωματικό πρόβλημα ηρέμησα αλλα σταμάτησα να βγαίνω έξω για να μή μου ξανατύχει.Το αποτέλεσμα ήταν να χωρίσω με την κοπέλα μου και να χάσω πολλές όμορφες στιγμές. Μετά απο 3 μήνες περίπου ζήτησα βοήθεια απο ψυχολόγο. Με βοήθησε αρκετά και άρχισα να βγαίνω ξανά. Τώρα όμως είμαι σε χειρότερη κατάσταση. Αυτά που αισθάνομαι εδώ και 6 μήνες περίπου είναι διαφορετικά απο τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού. Δηλαδη δεν έχω ταχυπαλμίες αλλα μερικές φορές έχω μικρούς πόνους στο στήθος και στην πλάτη για κάνα 5 λεπτό μόνο όταν αρχίσω να σκέφτομαι άσχημα πράγματα. Επίσης αισθάνομαι κάποιες αρρυθμίες στην καρδιά και τότε τρελαίνομαι απο τον φόβο. Δεν μουδιάζουν τα χέρια μου και τα πόδια μου, ούτε έχω έντονη δύσπνοια. Νομίζω οτι ζαλίζομαι αλλα μόνο αφού κάτσω μπροστά στο PC πολλές ώρες. Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι κρίσεις πανικού μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα η αν τελικά έχω κάποιο άλλο πιθανό ψυχολογικό πρόβλημα, όπως κάποια φοβία ή κάποιο είδος άγχους? Καπνίζω περίπου 15 τσιγάρα την ημέρα. Πίνω μισό ποτήρι φραπέ την ημέρα. Κάθομαι περίπου 12 ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Πλέον (κατάντησα) να δουλεύω το πολύ 3 ώρες στο μαγαζί μας (συνεργείο αυτ/των).
2 χρόνια τώρα έχω κουραστεί πολύ απο αυτή τη κατάσταση. Βλέπω τους φίλους μου (όσοι μου έμειναν) 1 φορά το μήνα και μόνο στο σπίτι μου. Δεν το συζητώ για σχέση... Άν και προσπάθησα, είδα πως εμφανίστηκαν καινούρια προβλήματα. (έντονο άγχος την ώρα της πράξης και πρόωρη εκσπερμάτωση). Νοιώθω οτι έχει καταστραφεί όλη μου η ζωή. Απο τι μπορεί να προέρχονται όλα αυτά?

lena είπε...

kalimera se olous!

eimai i lena kai eimai 26 etwn. prin liges meres epatha ki egw mia krisi agxous - panikou. einai i triti kata seira krisi pou pathainw ta teleutaia 3 xronia auti ti fora omws tromaksa perissotero apo kathe alli fora... idrwsa, moudiasa pantou, de mporousa n anasanw, exasa tis aisthiseis mou gia kapoia deuterolepta kai to swma mou emeine kokalomeno gia panw apo mia wra. den mporousa na kounithw katholou. me pigan sto nosokomeio kai oi giatroi mou edwsan mia genaia dosi iremistikou se enesimi morfi alla... to iremistiko de m epiase! fovamai kathe mera perisootero... de thelw na to ksanapathw!

sas euxaristw polu...

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

vangelakas: Nai, den apokleietai oi kriseis panikou na erxontai kata ti diarkeia tou ypnou kai na prokaloune ta idia akrivws symtwmata opws fysika episis na diatarasoun ton ypno.

Saki: Oi kriseis panikou mporoun na emfanistoun me pola diaforetika symtomata. Auta pou perigrafeis tha mporousan na einai kriseis panikou. Auto pou me anisixei einai to oti opws akougetai exeis xasei ta endiaferonta sou kai tin orexi sou gia ti zwi. Polles fores mia diataraxi panikou kai mia katathlipsi mporoun na pigainoun xeri xeri. Tha sou proteina na miliseis me kapoio yiatro gia na vreite ti lysi mazi.

Lena: Oi kriseis panikou einai poly synithismenes, poly enoxlitikes alla akindynes gia ti somatiki ygeia. To oti exeis to exeis viwsei se 3 periptwseis den simainei oti tha to xanapatheis. An se anisixei poly, an noiwtheis synexws agxos gia to an tha to xanapatheis kai genika an noiwtheis oti epireazei tin zwi sou arnitika skepsou to endexomeno na miliseis me kapoio eidiko.

lena είπε...

k. Gianni

einai o neurologos o katallilos giatros na episkeuthw? episeis na sas pw pws apo to nosokomeio mou eixan sustisei xapia valerianas, mporw na ta parw? kai an nai me poio tropo? ena kathe mera i mono otan aisthanomai taxupalmies?

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

O eidikos giatros gia tis kriseis panikou einai o psyxiatros. Ta xapia Valerianas exoune mia elafria agxolitiki drasi. Den exw empeiria apo ti xrisi tous - den ta xrisimopoioume sti kliniki pou doulevw kata tis diataraxis panikou - alla ap oti gnwrizw prepei na lamvanontai kathimerinws, kai i drasi tous eperxetai meta apo 2-4 evdomades. To na pw omws sygkekrimena an tha ta pareis, kai pws den einai efikto mesw tou internet, opote tha sou proteina na to sizitiseis me ton giatro sou. Elpizw na pane ola kala.

marilena είπε...

κυριε παντζιαρα tha exete sigoura megalh ebiria sto pos adidroun oi anthrwpoi sta iremistika h opos allios katigoriopoioude ta farmaka gia tis kriseis....einai liges meres p pernw k niothw oti mono kalo den m kanoun einai fisiologiko p adi na iremw stegnwnei to stoma m ,nomizw oti den sigedrwnome kala k exw thn esthish oti xanw ta logika m ,exthes tromaxa para poli giati xipnisa apotoma k den thimomoun pos lene tous goneis m!oso periergo k na akougete.frikara!den xerw giati paleba na thimithw isos epsaxna mia apodixi oti den exw trelathei k oso den ta thimomoun tarazomoun pio poli.entelei iremisa ta thimika k koimithika.auta ta farmaka den ipotithete oti einai gia na mas iremoun..iparxei periptosh na m prokalesoun kati somatiko..fobame..bazw asxima pragmata sto mialo m p isos einai k akira iatrikos gi auto rwtaw esas..skeftome ot borei na me piasoun spamoi i na girisei h glwssa m...episis den niothw oi kriseis na sinodebode apo katathlipsh isa isa exw pisma k orexi na tis xeperasw k na zisw toso omorfa pragmat p exw oneireutei alla ta xapia nomizw me rixnoun se mia ania k tha apoktisw katathlipsh..ti na pw ta xw xamena..ta sizitaw me to giatro alla den ton blepw toso sixna k twra exw panikoblithei pali tha me iremouse mia apadish sas.euxaristw

Γιάννης Παντζιαράς είπε...

Marilena katarxis iremise. Den xerw ti farmaka sou edwse o yiatros sou, an einai kathara agxolytika i antikatathliptika ta opoia episis xrisimopoiountai gia tin makroxronia therapeia tis diataraxis panikou, alla se polles periptwseis ta antikatathliptika farmaka mporoun tin proti evdomada na prokalesoun elafrws afxisi twn symtomatwn tou agxous (oso paradoxo kai an akougetai auto). Auto stin pragmatikotita simainei oti to farmako arxise na dra, kai to soma prosarmozetai oste na to xrisimopoiisei. Estw ki an einai enoxlitiko diladi, stin pragmatikotita einai thetiko simadi. Den einai kati epikindyno kai oute mporei na odigisei se "trela".

ALLA auto pou thelw na tonisw einai oti to pio panw einai poly geniko. Den se exw exetasei, den gnwrizw ti farmaka perneis, den xerw to istoriko sou, opote kai den mporw na pw kati sygkekrimeno. To kalytero pou mporw na pw einai oti se tetoies periptwseis to kalytero einai i epikoinwnia me ton yiatro pou se gnwrizei kai i anoikti sizitisi mazi tou gia oti se provlimatizei kai se apasxolei. Eimai sigouros oti tha apantisei oles tis erotiseis sou.

Maraki είπε...

Καλησπερα σε ολους...διαβασα ολα τα σχολια σας και επιτελους καταλαβα πως δεν ειμαι η μονη που παθαινω κρισεις...βασικα τα συμπτωματα μου ειναι τα εξης:ζαλιζομαι,τρεμουν τα ποδια μου,μου ρχεται να κανω εμετο και νιωθω ενα σφιξιμο στο λαιμο..εχω εξηγησει στα πολυ κοντινα μου ατομα αυτο που παθαινω και μου ειπαν ολοι πως ειναι ψυχολογικο..αλλα εγω ξερω πως ειναι κρισης πανικου..βγαινω εξω με την παρεα μου και το παθαινω..νιωθω απελπισμενη..φοβαμαι πως οπου παω αυτο το πραγμα θα με κυνηγαει.ειμαι 20 ετων και ειναι η τριτη χρονια που εχω αυτα τα συμπτωματα.εχω κανει και αιματολογικες εξετασεις και για θυροειδη αλλα δεν εχω απολυτος τιποτα,ολα ειναι φυσιολογικα..σας παρακαλω βοηθηστε με...

panos είπε...

Καλησπέρα.Είμαι 31 ετών και εδώ και 4,5 χρόνια ταλαιπωρούμε απο πανικούς με αγοραφοβία.Έχω δοκιμάσει συμπεριφορική και φάρμακα(cymbalta,celius,zoloft).Τπτ απο αυτά δεν με έκανε να αναπνεύσω μια μέρα ελεύθερος.Επίσης έχω και πρόβλημα με τον θυροειδή μου(όζο) αλλά από οτι μου λένε οι γιατροί είναι ελεγχόμενος.

Δέν υπάρχει κάτι να φοβάμαι παρά μόνο την ίδια την κρίση πλέον.Το ξέρω οτι δεν θα πάθω τίποτα.Αλλά και πάλι η αγοραφοβία μου είναι αφόρητη.Τώρα πηγαίνω σε μία ψυχολόγο που είναι αρκετά καλή αλλά μετα απο 15-20 συνεδρίες δέν βλέπω καμία καλυτέρευση παρα μόνο προβληματισμός για το πώς έφτασα τελικά εδώ(φταίγανε γονείς,ο χαρακτήρας μου,σχέσεις κλπ κλπ)

Έχω φτάσει σε ένα σημείο οπου πραγματικά δέν υπάρχει αύριο.Πρώτη φορά στην ζωή μου νιώθω τόσο απόγνωση παρόλο τις προσπάθειες που έκανα να απαλλαγώ.Έχω τόσο όρεξη να ζήσω και αυτό το πράγμα μου πήρε την ζωή μου.Ειλικρινά θα θελα πολύ να ακούσω την γνώμη σας.Είμαι σε απόγνωση.

des είπε...

Γεια σας και απο μενα .Πραγματικα και εγω ανακουφιστικα αρκετα με οσα διαβασα απο τις εμπειριες ολων σας.Ειμαι 23 χρονων και ειμαι ακομα φοιτητρια!!!(ελπιζω να παρω το πτυχιο μου φετος :))Εμενα αρχισαν οι κρισεις πανικου πριν 3 χρονια και για ενα διαστημα περιπου 4 μηνων ηταν αρκετα εντονες μετα ελεγχομενες.Κυριως αρχισαν απο εντονο αγχος λογο σχολης(το οτι ειχα μεινει στα μαθηματα πισω και γενικα ειμαι σε μια δυσκολη σχολη και ολο αυτο μ φαινοταν ενα βουνο κτλ).Ερχομαι στο τωρα λοιπον που μετα απο 3 χρονια που νομιζα(δεν ξερω ισως και οχι)οτι τις ξεπερασα εχουν ξαναρχισει παλι οι φοβοι που ειχα πριν 3 χρονια(να προσθεσω οτι τωρα ειμαι σε περιοδο που υποτιθεται δεν εχω το προηγουμενο αγχος γιατι καταφερα να ειμαι στα τελειωματα της σχολης).Το πιο εντονο σε μενα ειναι το τρεμουλο και ο εντονος πονοκεφαλος που δεν με αφηνει σε ησυχια.Γενικοτερα δεν ειχα παει σε καποιο ψυχολογο τοσα χρονια και ενιωθα οτι μπορω να το καταπολεμισω μονη μου σκεφτομαι οτι ισως ειναι η ωρα να παω.Πραγματικα περνουσα εδω και ενα χρονο τη φαση οτι βρισκομαι σε μια περιοδο που ενιωθα οτι το ειχα ξεπερασει τελειως αλλα φοβαμαι οτι γενικα μου ερχεται παλι και δεν θελω να ζω παλι με αυτον τον φοβο.Εχετε γενικα καποια προταση?
Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας

yio είπε...

kalispera,
simera stin paralia mou sunevike kati pou mallwn einai krisi panikou apo agorafovia isws...itan mikri paralia me para polu kosmo kai se kapia fasi o kosmos mas perikuklwse,eniwsa oti pnigomai,oti den mporw na anapnevsw,oti tha trellathw kai apla eprepe na sikotho na paw allou,kapou pou na mporw na exw xwro gurw mou kai na mporw na fugw an ginei kati...i kardia mou xtupouse grigora kai san na pagwsa en idrwna,sikwthika kai prospathousa me peisma na metakinisw tin omprella pio makria alla itan adunato giati i vasi tis eixe3 tsimento, o filos mou,pou den katalave kati, mou eipe oti den mporei na metakinithei i omprella kai me iremo tropo mou eipe na katsw katw na mou pei kati,egw den tou milousa giati an anoiga to stoma mou fovomoun oti tha evaza tis fwnes kai tha eklaiga legontas den mporw,den mporw...xaplwsa sto krevataki,skepasa to proswpo m me tin petseta xwris na milaw me kanena kai den mporousa na anapnevsw,eniwtha kai tn kardia m na ktupa...zitisa apo ton filo m na pame g mia voutia kai mono otan eftasa makria mesa sto nero kai evlepa ton orizonta mono katafera na iremisw! prospathisa na exigisw ston filo mou,pou eixe nevriasei entw meta3u gia tin sumperifora mou,ti mou sunevike...fovithika gia na pw tin alitheia,kai twra pou too skeftomai to exw pathei arketes fores sto parelthon,stin oura se ena cinema,se leoforeio,mesa se theatro gemato,kai genika opou exei polu kosmo kai den exw konta mou kapia exodo diafugis...malista otan paw kapou protimw na kathomai konta se porta i para8uro gia na exw tin pseudesthisi oti mporw na fugw,akoma kai se aeroplano zitaw parathuro kai mono suntomes ptiseis,den mporw na dianoithw kan na kanw makrino taxidi...twra to suniditopoiisa auto psaxnontas sto internet kapia exigisi gia to ti epatha simera....ti mporw na kanw?kai ti na zitisw apo ton filo mou na kanei se anlogi periptwsi?
euxaristw polu gia tin wras sas.

christiana είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ γιο! ΚΤ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ Μ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΟΤΑΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΩ ΜΑΘΗΜΑ Κ ΕΙΧΑ ΑΓΧΟΣ Κ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΟΛΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ..ΜΗΠΩΣ ΚΙ ΕΣΕΝΑ Σ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΕ ΚΤ? ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΠΛΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΙ Σ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΝΕΥΡΙΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΑΕΙ Κ ΝΑ ΣΕ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ.

HoneyBunny είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
Πήρα το θάρρος να γράψω κι εγώ, ακόμα κι αν δεν γνωρίζω αν είμαι λίγο ετεροχρονισμένη :)
Είχα διάφορα συμπτώματα και, διαβάζοντας κάποια πράγματα, όπως και συζητώντας με ανθρώπους που είχαν ζήσει τα ίδια, τείνω να πιστεύω πως έχω να κάνω με κρίσεις πανικού. Έκανα και κάποιες ιατρικές εξετάσεις, που δεν έδειξαν κάτι παθολογικό, αλλά λόγω οικονομικής δυσπραγείας δεν μπορώ να επισκευτώ κάποιον ψυχολόγο για να καταλάβω περισσότερα.
Δύσνποιες, αϋπνίες (λόγω δύσπνοιας, βασικώς), επίμονοι πόνοι στο στομάχι και αναγούλες (να μην μπορώ να φάω), ζαλάδες και πονοκέφαλοι, απ'τη μία απίστευτη ενέργεια κι ανυπομονησία, απ'την άλλη μια απίστευτη εξάντληση. Μου έτυχε δυο φορές στο παρελθόν, πολλά χρόνια πριν. Αυτή τη στιγμή είμαι 28 χρονών και αντιμετωπίζω αυτά τα συμπτώματα σχεδόν καθημερινά εδώ και περίπου 6 μήνες. Κατά καιρούς συνδυάζονται με εκρήξεις θυμού, πολύ κλάμα, την επιθυμία να αυτοτραυματιστώ, αρνητικές σκέψεις κ.ά.
Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο από όλα, είναι ότι εξαιτίας των παραπάνω κατάφερα να απομακρύνω πολλούς κοντινούς μου ανθρώπους... Ψάχνω να βρω έναν τρόπο να το αντιμετωπίσω, ή τουλάχιστον να μην το βγάζω στους άλλους...
Ευχαριστώ πολύ.
ΚΚ

kostis είπε...

Γεια σας, με λένε Κωστή και είμαι 14 χρονών. Πριν περίπου έναν χρόνο είχα κάνει μια άσχημη γαστρεντερίτιδα και από τότε πανικοβάλλομαι κάθε φόρα όταν με πονάει η κοιλία επειδή φοβάμαι ότι θα πάθω πάλι τα ίδια. Γίνεται η κρίση πανικού να εμφανιστεί με αέρια για μεγάλο χρονικό διάστημα και δυσάρεστους πόνους σε διάφορα μέρη της κοιλιάς?

John είπε...

Geia kai apo emena(sorry gia ta greeklish).Me lene giannh kai eimai 20 etwn.DEN PASXO APO KRISEIS PANKOU PLEON GT TO XEPERASA ENTELOS!!!!!ola arxisan apo mia mera pou eixa kanei xrhsh skunk-amnesia..einai ena eidos kanabis pou se kanei na xehnas to kathe deyterolepto pou exei perasei.to thema einai oti DEN HXERA TI KAPNIZa..mou eixan pei oti htan aplh founta..ean m elegan xereis einai ayto den tha me epiane panikos(asxeta pou den tha to kapniza).Shmera meta apo 5 xronia peripou eimai koble!!!!epatha kapies dunates kriseis panikou.otan lew dunates milaw gia DUNATES..oxi asteia.ta sumtwmata mou htan taxypalmia mexria ahdias arithmies zalada aisthish lupothimias kai synesthima thanatou..symfwnw apoluta me ena palikari parapanw pou eipe oti ola eythinontai sto oti skeytomaste polu kapoioa atoma..exw na dwsw MONO mia symboulh..AN SAS PIASEI XANA SKEYTITE AYTOMATA KATI ALLO,anoixte to kinhto sas thlefwno kai diavaste kapoioa munhmata gia na xehastite..se merikous mporei na pesei kai h piesh,opote fate ligo alati(kai na mhn fate den tha pethanete).prepei ekeinh thn wra na nikisoume tous fovous mas..ola arxizoun apo ena fovo mias skepshs.loipon an aytos o fovos kuriarxisei XASAME th mpala..to thema eeinai na ton kanoume na exafanistei ooooso pio grhgora mporoume..ean to xanapathete kai niwthete aythn thn APAISIA "ADIEXODO" xerete ti ennow osoi exete viwsei krish panikou tote KATEYTHEIAN skeytite logika..parte wraies megales anases kai anathewriste KATEYTHEIA..eimaste mikroi akoma exoume tooooooosh zwh mprosta mas.tosa polla pragmata kia peripeties mas perimenoun.mhn anxwneste paidia dioti to anxws ONOTS skwtonei..exasa telies stigmes apo ta kalutera mou xronia logo tou anxous..eimai 20 kai prin kana 2 xronakia oi filoi mou ekanan pragmata ta opoia den "mporousa" na kanw logo anxous o MALAKAS(SUGNWMH :P )..apla na skeyteste thetika..mia zwh thn exoume,den einai prothmotero na thn perasoume oso pio kala ginete me ta atoma pou agapame para na thn perasoume gemath fovies kriseis kai anxos? Eyxaristw gia to Xrono sas.Giannhs!

anastasia είπε...

Geia sas! Meta apo poli kairo apofasisa na sas grapsw . Eimai i anastasia kai eimai25 xronwn .O arravvniastikos mou edw kai 2 xronia palevei me mia astheneia kai ola pane kala eftixvs. Persi , meta apo mia poli diskoli periodo kai enw eixa vgei eksw gia pswnia kai genika imoun poli xaroummeni , ksafnika zalistika kai den mporousa na perpatisw . Me pigan sto nosokomeio , mou ekanan eksetaseis kai mou ipan na figw. Apo kei kai epeita arxise mia poli diskoli periodos gia mena . Piga se kardiologo kai se diaforous allous giatrous oi opoioi me simvoulefsan na apefthinthw se psixiatro opws kai ekana. Stin arxi ola itan poli diskola , pigaina sti douleia me to zori ,zalizomoun sinexeia kai stekomoun monimws dipla apo to parathiro giati eniwtha pos den mou eftanne o aeras.Ennoeitai pos ekeini tin wra pisteva oti pethainw . Meta apo kapoio diastima kai apo sinexeis epivevaiwseis oti den exw tipota arxisa na to sinithizw kai na to antimetwpizw , mxri kai na gelaw me afto kai na kanw asteia tou typou <> . Prin kapoies meres omw enw imoun eksw zalistika , moudiase to kefali mou kai kathisa kapou . Dipla mou itan mia kopela kai mou ipe oti mia fili tis exei epilipsia. Apo ekeini ti stigmi kathe mera exw zalades , tremoulo sta podia kai asximi diathesi. Episis sinexeia nomizw oti tha mou girisei i glwssa kai paei na mou karfwthei kai i idea oti prepei na kanw egkefalografima giati den exw kanei . Stenaxwriemai poli giati eixa arxisei na to sinithizw kai na to antimetwpizw kai xreiastikan 2 lepta sinomilias me mia agnwsti gia na mou ta allaksei ola.. Ektos kai an ontws exw epilipsia kai den to exw psaksei.. Den kserw.... Sas efxaristw poli kai sme sigxwreite an sas kourasa..

MIA είπε...

kalhspera sas me lene maria k eimai 20 xronon..egw epa8a thn prwth mou krisi sta 18 mou..eixa ta idia suptomata k eixa frikarei den h3era ti einai..phga se pollous giatrous k oloi mou elegan na paw se psuxiatro..phga k mou edwse xapia gia 6 mhnes mou perase k se 2 mhnes ne 3ana epiase k olo auto ginetai exw kourastei prospa8w na to perasw alla den 3erw ti allo na kanw..den exw k sturi3h apo kanenan k pragmatika den 3erw ti na kanw..8a h8ela thn boh8eia sas..

Βάνα Τζάννε είπε...

Καλησπέρα σας. Δεν ξέρω αν αυτό που έχω είναι κρίσεις πανικού. Από μικρή γενικά όταν έχω άγχος, υπερβολική κούραση ή γενικά είμαι από κάτι φορτισμένη συναισθηματικά, κυρίως όταν πάω να κοιμηθώ, παθαίνω κάτι περίεργο. Αισθάνομαι ότι όλα γύρω μου πάνε γρήγορα και γενικά με κυβερνά μια αλλόκοτη αίσθηση φόβου. Η παραμικρή μου κίνηση ή ο παραμικρός ήχοσ αντηχεί στα αυτιά μου πολύ δυνατά και κατά ένα περίργο τρόπο γρήγορα. Μικρή συνέβαινε συχνά δεν το είχα συζητήσει με κάποιον γιατί ήταν περαστικό, απλώς σήμερα το ξανάπαθα μετά απο αρκετό καιρό και τρόμαξα πραγματικά.. Είναι κρίση πανικού κάτι τέτοιο?

Konstantinos Michael είπε...

Geia sas

Eimai o Kwnstantinos 21 xronwn. Exei edw k 1 xrono pou ka8imerina k sxedon sinexeia me krata ena ais8ima oti zw se oneiro anti stin pragmatikotita. Sas parakalw an mporeite peste mou pou isws na ofeilete.

Euxaristw

Noe Kalamaki είπε...

Νοε

Είμαι 46 ετών και στο παρελθόν είχα περάσει 3 κρίσεις πανικού σε μεγάλα διαστήματα μεταξύ τους. Εδώ και 6 μήνες οι κρίσεις ειναι συχνές. Έχω παει στα επείγοντα με 165 παλμούς. Το αίσθημα ειναι απεριγραπτο. Εφίδρωση, μουδιασμα, ανακατεμα στο στομάχι κρυαδες τάση λυποθιμιας. Μετα απο 2 ώρες με ενέσεις davor όρο χάπια και φόβο ότι θα παθαίνω απο καρδια, ηρέμησα. Θέλω να επισημάνω πως οι κρίσεις με πιάνουν σε στιγμές ηρεμίας. Με εχει κουράσει και ενώ είμαι αυτόνομο άτομο έχω αρχίσει να φοβάμαι να μείνω μονη και να ταξίδεψω. Αυτή την βδομαδα είμαι σε διακοπές για σκι και χθες το βράδυ είχα ενα έντονο επεισόδιο με τα ίδια συμπτώματα. Πήρα 2 χάπια interal που είχα μαζι μου, κοιμήθηκα και το πρωι είμαι εξαντλημέμη και καθόλου καλα. Σκέφτομαι πως είμαι σε μια άλλη χώρα και έχω μεγαλύτερο άγχος. 2 μερες τωρα επινα red bull. Μήπως αυτο δεν έκανε καλο; Τι να πάρω εδώ; Βρίσκομαι στην βορεια Ιταλία. Κάποιο ηρεμιστηκο θα βοηθούσε;;
Ευχαριστώ .

MariosS. είπε...

ποσο πολλοι ειμαστε..να φτιαξουμε ενα κομμα γιατι οσο παει με ολη αυτη την κατασταση στη χωρα μας γινομαστε περισσοτεροι..:)να ειμαστε ολοι καλα και να το παλευουμε σκεφτομενοι οτι δεν θα πεθανουμε ποτε απο κριση πανικου.ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

sta red είπε...

Γεια σας παθαίνω κ εγω κρίσεις πανικού εδώ κ 5 μήνες το δικό μου πρόβλημα είναι ότι ενώ γενικά δεν φοβάμαι κανένα από τα συμπτώματα που παθαίνω όπως ταχυπαλμία τρέμουλο μουδιασματα ξύλο αυτό που με φοβίζει απίστευτα είναι η τάση λιποθυμίας δεν έχω λιποθύμησεΙ ποτέ αλλά τρέμουλο μην το πάθω αυτός είναι ο λόγος που έχω σταματήσει κάθε δραστηριότητα κ δεν βγαίνω από το σπίτι μόνο με αμάξι κ αν έχω κάποιον μαζί...τι να κάνω για να ξεπεράσω τον φόβο λιποθυμίας τρέμω στην ιδέα ότι θα είμαι κάπου μακρυά από το σπίτι μου χωρίς αμάξι...υπάρχει τρόπος να αποφύγω την λιποθυμίας γιατί διάβασα ότι συμβαίνει αν φοβηθείς πολύ αν βρίσκομαι μακρυά από το σπίτι μ θα φοβηθώ πολύ κύριε Χατζάρα σας παρακαλώ βοηθήστε με!!!

sta red είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ για κάποια λάθος φταίει το τ9 κύριε Πατζιαρα

sta red είπε...

Γεια σας παθαίνω κ εγω κρίσεις πανικού εδώ κ 5 μήνες το δικό μου πρόβλημα είναι ότι ενώ γενικά δεν φοβάμαι κανένα από τα συμπτώματα που παθαίνω όπως ταχυπαλμία τρέμουλο μουδιασματα ξύλο αυτό που με φοβίζει απίστευτα είναι η τάση λιποθυμίας δεν έχω λιποθύμησεΙ ποτέ αλλά τρέμουλο μην το πάθω αυτός είναι ο λόγος που έχω σταματήσει κάθε δραστηριότητα κ δεν βγαίνω από το σπίτι μόνο με αμάξι κ αν έχω κάποιον μαζί...τι να κάνω για να ξεπεράσω τον φόβο λιποθυμίας τρέμω στην ιδέα ότι θα είμαι κάπου μακρυά από το σπίτι μου χωρίς αμάξι...υπάρχει τρόπος να αποφύγω την λιποθυμίας γιατί διάβασα ότι συμβαίνει αν φοβηθείς πολύ αν βρίσκομαι μακρυά από το σπίτι μ θα φοβηθώ πολύ κύριε Χατζάρα σας παρακαλώ βοηθήστε με!!!

Ntina Petrou είπε...

Geiaa saass..eimai i ntina 19 xronon kai exo pathi krisi panikou 2 fores. .i proti egine prin 3 ebdomades..me tous fobous pou exo..den ksero kan an einai krisi panikou kai skeutomai sinexia oti exo kati pio sobaro problima ugeias..tin proti fora m sinebi entelos ksafnika xoris proidopoihsi..eixa bgei kanonika ekeino to bradi eniotha kala..molis girisa spiti kai ksaplosa..den mporousa na kimitho gt exo k aipnies edo kai xronia. .kai ksafnika zalistika kai fobithika..sikothika amesos..ebala nero kai diskoleuomoun na paro anasa..kratise gia merikes wres..prospathisa na ksaploso kai na.kimitho alla stin stin sinexia etreme to soma mou..tin alli mera phga ston giatro edosa aima ktl..kai m brike elipsi sidirou..peira gia 3 ebdomades kati simpliromatika..kai prin kati meres to ksana epatha..o giatros den m eixe brei tpt..ola htan kala apla elipsi sidirou mono..apo tote pou to epatha fobame ta panta..fobame mipos ekeini tin stigmi kopi i anasa mou kai pethano..fobame na anebo se amaksi i se leoforio mipos to ksana patho. .fobame na mino moni mou sto spiti. Ktl...den ksero ti na kano..fobame mipos trelatho sto telos.tin ddeuteri fora otan to epatha peira amesos to kinito kai estila se enan filo mou gia na ksexasto na sigkentrotho kapou allou..kai met apo ligo iremisa..to exo pathi 4 iora to proi kai tis 2 fores..kai gi auto fobame na kimitho

Δημητρα Αδαμοπουλου είπε...

Γεια σας!! Ειμαι η δημητρα και ειμαι 19 χρονων..τις δυο τελευταιες βδομαδες νιωθω συνεχως πλακωμα στο στηθος,αισθημα πνιγμου και οτι κατι μ εχει κατσει στο λαιμο.αυτο που με φοβιζει ειναι οτι αυτο δεν σταματαει ποτε και παροτι οτι επισκεφτηκα ψυχολογο και με διαβεβαιωσε οτι ειναι ψυχολογικο εγω φοβαμαι ακομα μηπως ειναι κατι αλλο..με επιανε και πιο πριν αυτη η αισθηση αλλα την επομενη μερα εφευγε, τωρα πια ειναι μονιμη κ ανησυχω.μου ειπε να παρω καποια φαρμακα απο βδομαδα αλλα φοβαμαι μηπως τρεχει κατι με τ λαιμο η τ διαβραγμα κ πεθανω στον υπνο μου..βεβαια παντα ειχα φοβιες σε πολυ ακραια σταδια αλλα τετοιο πραγμα δεν μ εχει ξαναπιασει :-(

kemer Keme είπε...

Δεν ξερω ποσο παλιο ειναι το πιστ αλλα εχω ακριβως το ιδιο προβλημα!!!

kemer Keme είπε...

Δεν ξερω ποσο παλιο ειναι το πιστ αλλα εχω ακριβως το ιδιο προβλημα!!!

Paraskevi 89 είπε...

καλησπερα..ειμαι 26..την πρωτη φορα που με επιασε ημουν γυρω στα 19..μετα στα 23..κ τωρα τα τελευταια 2 χρονια το παθαινω πολυ συχνα..ζαλαδα νομιζω οτι θα πεσω κατω,ταχυκαρδια,μουδιασμα ή μυρμιγκιασμα στα ακρα κ αναπνεω πολυ γρηγορα..συνηθως με πιανει αν στεναχωρεθω,νευριασω ή αγχωθω...γενικοτερα ειμαι πολυ αγχωδης..αγχωνομαι με το παραμικρο..οταν πιανει αυτο νιωθω πολυ φοβο γιατι νομιζω οτι θα παθω κατι χειροτερο κ ο φοβος αυξανεται κ δε μπορω να ηρεμησω κ συνηθως με πιανουν τα κλαμματα..
προσπαθω να ειμαι με καποιον παντα για να νιωθω ασφαλεια..φοβαμαι να ταξιδεψω κυριως μονη μου γιατι φοβαμαι μηπως εκει που θα παω ή και στη διαδρομή παθω κατι..
θα πρεπει να απευθυνθω απευθειας σε ψυχολογο;

nasoseleni remmasbetsou είπε...

Κυριε πατζιαρα καλησπερα εδω και 8 μηνες οταν με πιανει αυτο το πραγμα με ολα η περισσοτερα απο τα συμτωματα δεν αντεχω αλλα σε γενικες γραμμες αν δεν τα σκέφτομαι εντονα η δεν στριμώχνομαι ψυχολογικα ειμαι καλα μονο σε δια κοπες η σε αδεια οταν ξεκιναω παλι δουλεια η γυρναω σπιτι η προσπαθω μα χαλαρωσω μου ερχονται ολοημερα συμτωματα οταν ξυπναω παλι εχω εντονους φοβους μεχρι να περασουν καποιες ωρες εχω ενα παιδι και παντρεύτηκα προσφατα αλλα ολλα συνεβησαν αφου χτυπησα κατι σαν θλαση στο στηθος 3 μηνες μετα απο τοτε νομιζω οτι κατι εχω αν και εχω επισκεφθεί γιατρους που με βεβαιωνουν οτι ειμαι μια χαρα μηπως να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία? Εχω νερες που ειμαι καλα και αλλες που ειμαι ρακος

andreas19ist είπε...

Καλησπέρα γενικά είμαι αγχωδης τύπος αλλά αυτό το καιρό πρέπει να κάνω μια επέμβαση και ή κατάσταση μ έχει ξεφύγει παίρνω ζαναξ και όλο την αναβαλω τρεμω να την κάνω και ειδικά μετά την επέμβαση φοβάμαι παρά παρά πολύ θα πρέπει να παίρνω αντιβιοσηη και αναλγητικάμπορώ να συνεχησω τα ζαναξ με όλα αυτά τα χάπια ή είναι επικυνδινο γιατί αν τα κόψω σίγουρα δεν θα κοιμάμαι καθόλου και θα παθω κρίση πανικου

Ιωάννης Παντζιαράς είπε...

Ευχαριστώ όλους και όλες για το χρόνο που διαθέσατε για να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μέσω των σχολίων στο άρθρο αυτό τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των σχολίων εδώ, αντικατοπτρίζει το πόσο συχνό φαινόμενο είναι οι κρίσεις πανικού. Επίσης για πολλούς που υποφέρουν από διαταραχή πανικού, το να διαβάσουν ότι υπάρχουν κι άλλοι με παρόμοιες ανησυχίες και συμπτώματα είναι όχι απλώς σημαντικό, αλλά και κατα κάποιο τρόπο θεραπευτικό.

Όπως αναφέρω στο άρθρο, είναι αδύνατον να ελέγχω συχνά τα σχόλια στο παρόν ιστολόγιο και να δίνω συμβουλές από εδώ. Για εξατομικευμένη εκτίμηση και θεραπεία προτείνω φυσικά την επαφή με κάποιο συνάδελφο ψυχίατρο ή με κάποιο κλινικό ψυχολόγο.